Mag mijn werkgever toegang eisen tot mijn BYOD telefoon?

28/09
2016
Een lezer vroeg me:

Ons bedrijf heeft onlangs een Bring-Your-Own-Device beleid uitgerold waarbij je je eigen smartphone mag gebruiken voor werkzaken. Daarin vielen me twee dingen op. Allereerst moet ik een stukje software installeren waarmee men op afstand de telefoon kan overnemen en wissen. En ten tweede ben ik verplicht de telefoon af te geven als het bedrijf dat nodig acht in het kader van een rechtszaak. Kunnen ze dat zo eisen?

Dat wissen op afstand zie ik vaker bij BYOD policies (beleiden? beleids?). Het idee is dat als er bedrijfsdata op zo’n telefoon staat, en die telefoon gestolen of verloren raakt, de werkgever de schade kan beperken door de inhoud te wissen. Op zich logisch, en bij een zakelijke telefoon niet meer dan normaal denk ik. Maar bij een BYOD telefoon raakt dat natuurlijk óók privédata van de werknemer.

Het afgeven van de telefoon is een stukje conservatisme volgens mij. In met name de VS is het een ding dat je bij rechtszaken een discovery-procedure kunt krijgen, waarbij alle relevante documenten moeten worden afgegeven aan de wederpartij. Dat omvat ook elektronische documenten, dus dat kunnen ook bestanden op een BYOD-telefoon zijn.

In principe zullen die bestanden kopieën bevatten van gegevens van bedrijfsservers zijn, het hele punt is natuurlijk dat je dingen daar downloadt en gebruikt. Maar het is niet uit te sluiten dat er data op maar één plek staat (die telefoon), en dan moet de inhoud van die telefoon worden afgegeven. Dus dan komt er een stukje in het beleid dat je daaraan moet meewerken.

Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid dat Justitie of een toezichthouder inzage eist in bedrijfsdata, en ook dan geldt dat die inzage er moet komen. Ook als dat bij een medewerker thuis ligt. Je hebt dan een medewerkingsplicht. Bij een fysiek dossier zal niemand dat gek vinden, die doos moet dan naar kantoor. Maar bij een BYOD telefoon voelt het ineens een stuk complexer.

Wat is dat toch, dat dingen ineens moeilijker zijn omdat er ICT in zit? Waarom is inzage in een fysiek dossier thuis niet gek en inzage in een telefoon wel?

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: woensdag 28 september 2016, 08:15
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry