Nazomers weekend, einde van de septemberrust in zicht?

23/09
2016
Het wordt het laatste weekend met nazomers weer. Wordt het volgende week herfstachtig?

Gisteravond, afgelopen nacht en vanochtend vielen in de kustprovincies een paar lokale stevige buien die op die plaatsen 4 tot 7 millimeter regen afleverden. Op Texel viel gisteravond even een hoosbui met een paar donderklappen. Hier zat 6 millimeter regen in de regenmeter. En deze vrijdagmiddag valt in het oosten nog een (verspreide) bui. Maar voor het overige is het tot nu toe nog steeds een droge septembermaand, met in veel regio's niet meer dan tussen 10 en 30 millimeter maandneerslag, zo ook in De Bilt, waar tot nu toe 11 mm is gemeten. De norm voor de gehele maand is 78 mm.

Derde plaats
Wat de gemiddelde maandtemperatuur betreft, wordt september geen recordwarme maand. Waarschijnlijk komt september 2016 op de derde plaats in de ranglijst van warmste septembers vanaf 1901 terecht, met een te verwachten gemiddelde temperatuur van 17,3 graden. Het record blijft op naam staan van 2006 toen september een gemiddelde temperatuur van 17,9 graden had.

Zaterdag: nazomer!
Zaterdag is de zwakke tot matige wind, aan zee tot kracht 4, naar het zuiden gedraaid en stroomt warmere lucht dan vandaag binnen. Het wordt in de middag tussen 20 graden op de Waddeneilanden en 24 à 25 graden in het zuiden. Misschien begint de dag vrij grijs door velden met laaghangende wolken, maar deze lossen snel op. Vooral in de middag is het overal vrij zonnig met alleen (wat) hoge bewolking. In Zeeland lijkt het het zonnigst te zijn, met daar naar verwachting in totaal 10 uren zonneschijn. In het noordoosten en oosten is er wat minder zonneschijn, met daar naar verwachting in totaal rond 6 zonuren.

Zondag: nog iets warmer, en tot de avond droog
Op zondag nadert een oceaanfront, maar vermoedelijk passeert dat pas in de avond en nacht naar maandag. Dit betekent overdag nog droog weer met bovendien veel zonneschijn en iets hogere temperaturen dan zaterdag. Het wordt in de middag rond 22 graden aan de kust tot 25 graden in het oosten en tot 26 graden in Limburg. De wind komt uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest en is opnieuw zwak tot matig.

Zomerse dagen eind september
Het wordt dit weekend dus regionaal rond de 25 graden. Wanneer het minstens 25,0 graden wordt, spreken we van een zomerse dag. Normaal (periode 1981-2010) telt de gehele maand september in ons land tussen 0 en 3 zomerse dagen. In de laatste decade van de maand komt het niet vaak voor dat het zo warm wordt. In De Bilt is het record in de laatste septemberdecade 2 zomerse dagen, dat was in 1989. In onder meer 2003, 2006 en 2011 telde De Bilt 1 dag waarop het eind september minstens 25,0 graden werd. Voor het weerstation Maastricht bedraagt het hoogst aantal zomerse dagen in de laatste tien dagen van september 5 dagen, dat was in 1941. In 2011, 1956 en 1946 waren er in de laatste septemberdecade 3 zomerse dagen.

Maandag: minder warm, nog droog
Na enkele buien in de nacht, is het maandag overdag droog en worden zonnige perioden verwacht. De zuidwestenwind voert minder warme lucht aan: de maximumtemperaturen komen rond 19 graden uit. Op de weerkaart zien we tegen die tijd depressie-activiteit boven en nabij IJsland. De vangarm(en) van dit systeem proberen ons weer te beïnvloeden, en in de hoge luchtlagen manifesteert zich een (aantrekkende) westzuidweststroming, de straalstroom gaat zijn pijlen op ons richten...

Vanaf dinsdag wisselvallig, meer wind en later frisser
Vanaf dinsdag lijkt dan ook een wisselvallige periode aan te breken, met een aantal buien en meer wind uit het westen tot zuidwesten. De andere kant van de herfst. Van tijd tot tijd is aan de kust, vooral later in de week, windkracht 7 tot zelfs 8 (stormachtig) mogelijk. De luchtlagen koelen daarbij af, zodat de middagtemperaturen geleidelijk zakken. Op dinsdag is het nog niet zover, hoewel er een paar buien vallen, is er ook aardig wat zonneschijn en wordt het toch nog 20 graden. Maar later gaan we de warme grens van 20 graden niet meer bereiken. Voor over een week worden middagtemperaturen op tot iets onder de norm van rond 17 graden verwacht. Kortom, we kunnen stellen dat in de loop van de week een einde komt aan een (zeer) warme én rustige periode met weinig wind en veel nazomerse dagen. Tot nu toe is september niet alleen een droge, maar ook een redelijk zonnige maand met in De Bilt tot en met gisteren circa 20 uren meer zonneschijn dan de maandnorm.

Bron: MeteoGroup, KNMI.

Datum: vrijdag 23 september 2016, 13:26
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, IJsland, Limburg, Maastricht, Noord-Holland, Texel, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry