Weekoverzicht Defensieoperaties

20/09
2016
Zr. Ms. Groningen heeft in het Caribisch Gebied een vissersboot onderschept die 2.000 kilo cocaïne vervoerde. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 13 tot 19 september.

De RHIB van Zr. Ms. Groningen met op de achtergrond het vissersbootje waarin 2000 kilo drugs werd gevonden.

Een Amerikaans patrouillevliegtuig spotte het verdachte vaartuig. Het marineschip zette daarop koers naar de boot. Na ongeveer 10 uur zoeken vond het Amerikaanse boardingteam een verborgen compartiment met daarin de cocaïne.

Lopende operaties buitenland:

Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters maakten diverse vluchten in Mali. Dat gebeurde om troepen te bevoorraden, konvooien te begeleiden, informatie te verzamelen en een militair uit Bangladesh om medische redenen te evacueren. De Special Operations Land Task Group (SOLTG) voerde een operatie uit.

Vanaf de brug van Zr. Ms. de Ruyter wordt de omgeving in de gaten gehouden (februari 2013).

Het Nederlandse fregat Zr. Ms. de Ruyter maakt deel uit van Standing NATO Maritime Group 2. Dit NAVO-vlootverband voert verkenningen uit en monitort migrantenstromen op de Egeïsche Zee. Deze activiteiten helpen illegale mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De vergaarde informatie wordt gedeeld met de kustwachten van Turkije en Griekenland en met het Europese agentschap Frontex. De staf die het vlootband aanstuurt werkt vanaf Zr. Ms. De Ruyter.

Een militair van de Koninklijke Marechaussee neemt vanuit Tunesië deel aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libya (EUBAM Libië).

Nederland neemt ook deel aan de trainingsmissie van de Europese Unie in Somalië (EUTM-S). Trainers en adviseurs ondersteunen specialisten van het Nationale Somalische Leger, adviseren het Somalische ministerie van Defensie en werken bij het hoofdkwartier van de EUTM-S. Aan de trainingsmissie nemen naast Nederland nog 10 Europese landen deel.

In Irak waren geen trainingen van Peshmerga vanwege het Offerfeest. De Nederlandse trainers gebruikten deze tijd om zich voor te bereiden op de trainingen na het feest.
Nederlandse militairen beveiligden het Belgische F-16-detachement in het Midden-Oosten.

Voor de NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noorden. Voor Resolute Support werken er ook Nederlanders op het hoofdkwartier in Kaboel.

Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het Border Security Team, dat bestaat uit medewerkers van het Commando Dienstencentra, marechaussee, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap, dat verantwoordelijk is voor de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie.

Een team marechaussees zet zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane bij te staan.

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat wordt het bevel gevoerd over het Europese vlootverband.

Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment (VPD) beveiligde in de Golf van Aden een Nederlands schip tegen piraterij.

Forward Support Element Mirage (FSE Mirage) is voorzien van nieuw personeel. Deze vooruitgeschoven basis in de Verenigde Arabische Emiraten vormt een luchtbrug naar Afghanistan.

Lopende operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.

Defensie ondersteunde de politie bij een strafrechtelijk onderzoek. Een specialistisch team en een (senior) adviseur waren betrokken bij het doorzoeken van een perceel in de omgeving van Arnhem.

Een zoekspecialist van de landmacht zoekt 'in' de grond (december 2015).

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam op het land meer dan 30 keer in actie voor het ontmantelen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Datum: dinsdag 20 september 2016, 15:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Arnhem, Bangladesh, Gelderland, Griekenland, Groningen, Irak, Mali, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry