Zonne-energie bijna gratis?

20/09
2016
In lezingen laat ik zien hoeveel energie er in het weer zit. Een enkele fikse onweersbui bevat in feite evenveel energie als het jaarverbruik van 3000 huishoudens. In een fikse wervelstorm gaat meer energie om dan het jaarverbruik van alle mensen op aarde. Haast niet voor te stellen. Het interessante is dat de hele weermachinerie in feite draait op zonne-energie. Onweersbuien en orkanen, ze ontlenen hun kracht aan warmte. En die warmte komt vanaf de zon. Wind is in feite een soort afgeleide van zonne-energie. Al moeten we daarbij bedenken, dat ook het draaien van de aarde om zijn as een cruciale rol speelt.

Groene zonnepaneeltjes

Eigenlijk draait veel van het leven op aarde ook op zonne-energie. In de bladeren van een plant zit chlorofyl. Een onmisbare schakel in het proces van fotosynthese, waarbij de plant met behulp van zonlicht water en kooldioxide uit de lucht omzet in bouwstenen zoals suikers. Eigenlijk kunnen we het bladgroen opvatten als een soort van zonnepaneeltjes. Dieren leven van planten of de vruchten er van. Ook mensen zijn in hun voedselvoorziening uiteindelijk aangewezen op planten. En leven dus eigenlijk al op de energie van de zon.

Olie, steenkool en gas

De zon geeft een duizelingwekkende hoeveel energie af. Slechts een heel klein deel bereikt de aarde. Toch is dat kleine deel van de zonne-energie dat de aarde bereikt, afgerond 10.000 maal zo veel als alle bewoners op aarde in een jaar gebruiken. Toch wordt nog steeds een groot deel van de energiebehoefte van mensen gedekt met fossiele brandstoffen als steenkool, olie en gas. Overigens, deze fossiele brandstoffen danken hun herkomst zelf ook aan zonne-energie. Het zijn de planten en de bossen uit de prehistorie die in de loop van miljoenen jaren zijn omgezet in olie, steenkool en gas.

Opwarming

Inmiddels zijn steeds meer mensen ervan overtuigd dat we zo snel mogelijk moeten overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame bronnen. Vaak hebben we hier al uitgelegd hoe snel de opwarming van de aarde zich voltrekt. Hoe snel gletsjers en ijskappen slinken. Deze klimaatverandering wordt veroorzaakt door de massale uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, kooldioxide. Het is de kooldioxide die vrij komt als we fossiele brandstoffen gebruiken. De CO2 die planten in een ver verleden met behulp van zonlicht juist hadden gebruikt om te groeien.

Mooi rijtje panelen

Voor de transitie van fossiele naar duurzame opwekking van energie is de rol van zonne-energie cruciaal. En de ontwikkelingen gaan snel. Heel snel. Door verdere innovatie en door opschaling wordt de prijs van zonnestroom steeds lager. Als particulier moet je nog een flinke investering doen voordat je een mooi rijtje panelen op het dak hebt liggen. Maar dan heb je ook wat. Duurzaam opgewekte stroom en een mooi rendement. Toch is de daadwerkelijke prijs van deze zonnestroom nog aanzienlijk. Als de panelen 20 jaar in gebruik zijn, komt de stroomprijs uit op ruim 10 cent per kilowattuur (kWh). Toch is dat de helft van de prijs die een consument nu direct aan de energiemaatschappij afdraagt. Vandaar dat je dus kunt spreken van een prima rendement op de investering. Los van het ‘goede gevoel’ dat je met je panelen bijdraagt aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Oliesjeiks ontdekken de kracht van de zon

Bij grootschalige zonne-energie projecten is de uiteindelijke prijs van opgewekte stroom veel lager. Eerder dit jaar werd er al ingetekend op grote zonne-centrales tegen een uiteindelijke stroomprijs van 4 cent per kWh. In augustus werd een nieuw record bereikt bij de tendering van een grote zonnefarm in Chili. De prijs: 2,15 cent/kWh. En nu is daar de oliestaat Abu Dhabi. Daar zegt een consortium toe, om voor slechts 2,05 cent/kWh een enorme zonne-energie centrale te kunnen realiseren. Opmerkelijk: Steeds meer geld van zeer vermogende oliesjeiks wordt tegenwoordig geïnvesteerd in dit soort veelbelovende zonne-projecten.

Gratis stroom

Helemaal gratis zal zonnestroom nooit worden. Maar het lijkt er op dat de revolutionaire prijsdaling nog altijd niet tot een einde is gekomen. Overigens, ook bij windstroom wordt record op record gevestigd. Wind kunnen we trouwens, weerkundig gezien, beschouwen als een afgeleide van zonne-energie. Op land zijn al windprojecten getekend voor stroomprijzen in de ordegrootte van 3 tot 4 cent per kWh. En ook bij grote windparken op zee zien we nog steeds een sterke prijsdaling. Deze prijsrevolutie zal de uiteindelijke motor zijn waarop een steeds snellere transitie naar een duurzame economie en samenleving zal gaan plaatsvinden. We zijn er nog lang niet, maar de revolutie is begonnen. Op naar een volkomen duurzame wereld die, direct of indirect, draait op de zon!

Datum: dinsdag 20 september 2016, 11:56
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Chili

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry