F-16’s gooien bommen op Vlieland

19/09
2016
F-16-vliegers trainen deze week het afwerpen van bommen met explosieve lading (500-ponders). Dit speelt zich af op de NAVO-oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. De vluchten zijn op doordeweekse dagen, ‘s ochtends en ’s middags. Van 3 tot en met 14 oktober gebeurt hetzelfde.

Een F-16 gooit een bom op het oefenterrein de Vliehors Range (februari 2014).

Het trainen in het afwerpen van bommen is een belangrijk aspect van het oefenprogramma. Het is noodzakelijk om jachtvliegers inzetbaar te houden. Dit belang werd onderstreept met de inzet van Nederlandse F-16’s in de strijd tegen ISIS.

Vliehors Range

De Vliehors Range bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland en bestrijkt een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein staan doelen voor vliegtuigen: bom-, schiet- en raketdoelen. De Vliehors Range is tijdens de vluchten voor publiek gesloten. Waarschuwingsborden markeren de grens. Bij oefeningen is het gebied ook voorzien van rode vlaggen.

Geluid

Bij de trainingsvluchten richt het Bureau Geluidhinder van de luchtmacht op Texel meetposten in. Hierbij zijn de weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend voor het al dan niet uitvoeren van de geplande oefeningen. De mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Meer informatie over vliegbewegingen staat op NOS teletekst pagina 766.

Datum: maandag 19 september 2016, 13:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Noord-Holland, Texel, Vlieland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry