Septemberzomer

19/09
2016
Het is rustig septemberweer. Er zijn veel regio’s die het zelfs de hele week droog kunnen houden. Ondanks dat het lang niet meer zo warm wordt als vorige week, zijn er ook deze week geregeld nazomermomentjes te ontdekken.

Het lijkt een exact ‘normale’ septemberweek te worden. De enige afwijking is het gebrek aan regen. Dat maakt het voor de meteorologen in de weerkamer een beetje saai weer. Er is niets uitzonderlijks om over te praten. Ook lijkt het dagen op vergelijkbaar weer te zijn. Het is alweer een tijdje geleden dat we dagen achter elkaar ‘normaal’ weer hadden. Vorige week regende het nog warmterecords. In het begin van de zomer was het juist kletsnat en hadden we af en toe te maken met extreme regenval of hagel. Nu niet.

Copy-paste
Een weerwoord dat de komende dagen wel af en toe voorbij zal komen is knip- en-plak-weer. De dagen verlopen deze week vergelijkbaar. Zo kun je er vaak vanuit gaan dat de weersverwachting voor gisteren ook nog wel geldig is voor morgen. Toch is het weerwoord septemberzomer, ook nog wel geldig. De temperaturen zijn wellicht voor het gevoel laag, vooral ’s ochtends vroeg is het frisjes. Maar het is erg rustig weer. Met weinig wind en het zonnetje erbij is het nazomergevoel nog zeker niet verkeken.

Prinsjesdag
De derde dinsdag van september komt er weer aan. Koning Willem-Alexander spreekt dan de Troonrede uit. Om 13:00 uur vertrekt de glazen koets. De route verloopt droog en met af en toe wat zonneschijn. De temperaturen komen rond die tijd in Den Haag uit op circa 19 graden. Het waait amper, geen risico voor vliegende hoedjes!

Stabiel
De dagen erna verandert maar weinig. Wel lijkt op woensdag en donderdag de zon wat meer ruimte te krijgen. Zo kan de temperatuur ook een graadje hoger uitkomen met 20 of 21 graden. Prima temperaturen. De wind houdt zich ook dan nog steeds gedeisd, waardoor het genieten is buiten. Perfect weer voor buitenactiviteiten. Niet te warm, niet te koud en het zonnetje erbij.

Geheel droge week?
Met het warme zeewater voor de deur, kunnen vooral de kustprovincies lokaal nog een buitje tegemoet zien. Elders lijkt het vrijwel overal droog te blijven. Tegelijkertijd ligt er wel een actievere storing vrij dichtbij, over Engeland. Onder invloed van hogedruk verpietert dit front zodra het dichterbij komt. Pas later in de week lijkt er iets te gaan gebeuren. In de nacht naar vrijdag, maar vooral vrijdag overdag, trekt het koufront over. Het levert wellicht een enkele bui op. Ook dat lijkt echter niet veel voor te stellen. Met een hogedrukgebied ten zuiden van ons land, zouden delen van Zuid-Nederland het zelfs ook dan nog droog kunnen houden.

Weekendweerbericht
Het is nog ver weg. Maar wanneer we een blik werpen op de langere termijn, lijkt ook de zaterdag mooi weer met zich mee te brengen. Een mix van zon en wolkenvelden, een meest droge dag. De wind lijkt zelfs eventjes wat meer naar het zuiden te draaien, waardoor het wellicht een fractie warmer wordt. Zondag gaat de wind terug naar zuidwest en zou er misschien wel een enkele bui kunnen vallen. Over het algemeen kabbelt dit septemberzomertje dus nog gewoon door. Sweattember, knip-en-plakweer, septemberzomer. Heb jij nog typische woorden die dit weertype goed verwoorden? Geef ze aan ons door via bijvoorbeeld Twitter of Facebook! De inzendingen worden gebruikt in onze jaarlijke weerwoordverkiezing.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 19 september 2016, 11:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry