Extra generatie vlinders, meer hoornaars en weinig paddenstoelen

15/09
2016
Het bijzonder warme weer van de afgelopen week heeft zijn effect op de natuur. Zo zijn verschillende vlinders aan een tweede ronde begonnen en zitten de paddenstoelen te wachten op de herfst. De kans op zo’n extreem warme nazomerperiode is de afgelopen 100 jaar ongeveer 11 keer hoger geworden.

Deze bijzonder hete dagen in deze tijd van het jaar zijn uitzonderlijk. We zaten afgelopen dagen 10 tot zelfs 13 graden boven normaal voor deze tijd van het jaar. Een enkele zeer warme nazomerdag komt nog wel eens voor. Maar een serie bijzonder hete dagen, en dat halverwege de septembermaand, is een unicum. Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de kans op dit extreem warme weer in september in de afgelopen eeuw 11 keer groter is geworden.

Warme nachten
Door het opwarmende klimaat komt het niet alleen in september vaker voor dat de dagen warmer verlopen. Ook de winter en de zomer zullen meer warmte met zich meebrengen. Toch is het opvallend dat het in september zo ontzettend warm is geworden. De nachten worden langer, waardoor het langer kan afkoelen. De zon gaat immers al rond 20.00 uur onder en komt pas rond 07:00 uur op. Desondanks bleef de temperatuur in de nacht naar woensdag 14 september in Vlissingen steken op 21,6 graden!

Natuur reageert
Het kan haast niet anders dat deze hoge temperaturen effect hebben op de natuur. De Natuurkalender bericht dat bepaalde vlinders opnieuw eitjes hebben gelegd en voor een extra generatie zorgen dit jaar. De Sint-Jansvlinder en het landkaartje zijn deze maand volop te zien. Dat is niet gewoon in september. Deze vlinders zijn niet de enige insecten waarvan er meer te zien zijn. De hoornaar komt ook bijzonder veel voor, in vergelijking met andere jaren. Vooral in het noorden van Nederland zijn er veel nesten gevonden.

Groene bomen
De natuur doet ook nog helemaal niet herfstachtig aan. Paddenstoelen hebben het zwaar met deze warmte en het is ook veel te droog voor ze. Toch is er wel iets dat verraadt dat we ons halverwege september bevinden. Dat is de bladverkleuring van de berken en de lindes. Maar verreweg de meeste bomen staan nog volop in het groene blad. Verder zijn er trouwens ook wat meer spinnen te zien. Vooral de webben zijn goed zichtbaar, met wat waterdruppels van de nevel erop in de vroege ochtend.

Laatste tropendag
Vandaag is het echter nog hartje zomer met lokaal nog 30 graden op de thermometer. We kunnen toch wel vrij zeker stellen dat het de laatste dag is dit jaar, waarop het nog zó warm wordt. Vanaf morgen doen we een flinke stap terug, in het weekend wordt het circa 20 graden. Dat zijn overigens wel vrij normale temperaturen voor deze tijd van het jaar.

Bron: Natuurkalender, KNMI, MeteoGroup

Datum: donderdag 15 september 2016, 11:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry