Herinneringsmedaille voor naar Afghanistan, Irak en Mali uitgezonden militairen

15/09
2016
“De veiligheidsdiensten in Afghanistan worden zwaar getest door de Taliban en andere milities. Dat raakt mij en veel van onze collega’s, zeker hen die nog in Uruzgan op uitzending zijn geweest. Maar we beseffen maar weer eens, dat het kleine stappen blijven die we daar zetten. 3 vooruit, en dan weer 2 achteruit, om uiteindelijk toch het verschil te kunnen maken. Die ene stap vooruit, die maakt het verschil!”

Militairen van meerdere krijgsmachtdelen ontvingen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties.

Met deze woorden sprak Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag in Nieuwegein zijn waardering uit voor de militairen van het Resolute Support-detachement. Zij ontvingen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun inzet in het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif. Ook militairen die in Irak en Mali dienden, ontvingen het eremetaal. Dat gebeurde in Steenwijk.

Resolute Support

Middendorp stond uitgebreid stil bij het nieuws dat de Taliban de stad had bezet. Het Afghaanse leger heeft de stad met hulp van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen weer heroverd. "Een wereld van verschil met 13 jaar geleden, toen er nog geen Afghaans leger bestond, laat staan een functionerend politieapparaat. In die tijd vochten we nog schouder aan schouder mee. Nu kijkt u in plaats daarvan over de schouder van de Afghanen mee." Het National Support Element, de force protection, het geneeskundig detachement en de militairen op het hoofdkwartier in Kaboel vervulden volgens Middendorp op uitstekende wijze hun taak.

Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp reikt een militair de Herinneringsmedaille Vredesoperaties in Steenwijk.

Irak

Eremetaal was er ook voor trainers van de landmacht en mariniers. Zij brachten Peshmergastrijders in Irak bij hoe ze op het slagveld levens konden redden van gewonde kameraden, hoe je geïmproviseerde explosieven ontdekt en hoe je beter schiet. De dankbaarheid bij de strijders was volgens generaal Middendorp groot als zij na afloop hun certificaat kregen. "Die namen ze met handengeschud, gejuich en gezoen in ontvangst. Soms met tranen in de ogen. En ze wilden ook allemaal met onze trainers op de foto. Dat doet goed, dat kan niet anders."

Middendorp krijgt regelmatig complimenten van coalitiegenoten over de kwaliteit van de Nederlandse militairen. "Dat is iets waar we als Nederlandse krijgsmacht oprecht trots op mogen zijn, en waar ik zeker trots op ben."

Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp spelt de zoon van een militair een kindermedaillon op.

Mali

Dat geldt zeker ook voor de Minusma-missie in Mali. "Niet voor niets noemde de commandant van Minusma, de Deense generaal majoor Lollesgaard, onze bijdrage de ruggengraat van de missie. Dat is een mooi compliment aan al onze militairen die zich voor deze missie hebben ingezet."

Middendorp stelde dat de missie in Mali gevaarlijk is. Er werd een aanslag gepleegd op het kamp in Kidal. Door een ontploffende mortiergranaat kwamen collega’s Kevin Roggeveld en Henry Hoving om het leven en raakte een collega zwaar gewond. "Ondanks de moeilijke momenten, de frustratie over de stroperigheid van de VN, de dreiging en de trieste herinneringen, hebben jullie met z’n allen in Mali uitstekend werk verricht. Jullie waren een hele professionele club. Samen hebben jullie een verschil gemaakt."

Datum: donderdag 15 september 2016, 15:29
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Irak, Mali, Nieuwegein, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry