Weekoverzicht Defensieoperaties

13/09
2016
Nederland blijft deelnemen aan de internationale strijd tegen terreurnetwerk ISIS. De trainingsmissie in Irak wordt verlengd tot eind 2017. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 6 tot 12 september.

Zr. Ms. Rotterdam (mei 2012).

Een Nederlands marineschip doet dit najaar voor de kust van Libië dienst als trainingslocatie voor de Libische kustwacht.

Migranten

Tijdens de eerste patrouille na aankomst in de Egeïsche Zee ontdekte het luchtverdediging- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter 2 vaartuigen met migranten. De locaties van de rubberboten zijn direct doorgegeven aan de Turkse en Griekse Kustwachten. Daarmee wordt nauw samengewerkt in de Egeïsche Zee. De ongeveer 80 migranten zijn aan boord genomen van Turkse kustwachtvaartuigen en naar Turkije gebracht.

Het Nederlandse fregat maakt deel uit van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2. Dat voert verkenningen uit en monitort migrantenstromen op de Egeïsche Zee. Deze activiteiten helpen illegale mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De vergaarde informatie wordt gedeeld met de kustwachten van Turkije en Griekenland en met het Europese agentschap Frontex. Zr Ms. De Ruyter fungeert hierbij tevens als commandoplatform met geëmbarkeerde staf die het vlootband aanstuurt.

Het mouwembleem van de SOLTG (mei 2014).

Lopende operaties buitenland:

De CH-47 Chinook-transporthelikopters en AH-64 Apache-gevechtshelikopters maakten diverse vluchten in Mali om troepen te bevoorraden, konvooien te begeleiden en om informatie te verzamelen. De SOLTG voerde een operatie uit. Daarnaast evacueerde een Chinook, begeleid door een Apache, in 2 vluchten 2 gewonde militairen van de Forces armées et de sécurité du Mali (FAMA) en 1 gewonde burger. Een militair van de Koninklijke Marechaussee neemt vanuit Tunesië deel aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libya (EUBAM Libië). Nederland levert via de militaire tak van de EU, de EUTM-S, trainers en adviseurs voor het Somalische leger. Zij onderwijzen specialisten van het Nationale Somalische Leger, adviseren het Somalische ministerie van Defensie en werken op het hoofdkwartier van de EUTM-S. Naast Nederland nemen nog ongeveer 10 landen deel. Een Nederlandse instructeur geeft les aan Peshmerga-strijders.

De tweede week van de Modern Brigade Course 3 (MBC3) bestond uit de Squad Infantry Training en de Specialist Courses. Naast de MBC3 probeert het Mobile Support Team (MST) invulling te geven aan de behoefte aan Mission Specific Training. Deze week is het MST ingezet voor aanvullende training in gemotoriseerd optreden. Daarnaast is Mission Additional Training met een Noors Trainingsteam gegeven aan een gemotoriseerde eenheid. De nadruk lag op het optreden met voertuigen. Op 9 september kwam het eerste voordetachement van Counter Building Mission Iraq 6 aan in Erbil. Aansluitend begon de overdracht van huidige en toekomstige operaties aan CBMI 6. Van ieder trainingsteam arriveerde 1 trainer om zaken van voorgangers over te nemen.

Voor de NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noorden. Voor Resolute Support werken er ook Nederlanders op het hoofdkwartier in Kaboel.

Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het Border Security Team, dat bestaat uit medewerkers van het Commando DienstenCentra, marechaussee, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie beheert.

Een team marechaussees zet zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane bij te staan.

Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied kustwachttaken en antidrugsoperaties uit.

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat wordt het bevel gevoerd over het Europese vlootverband. Afgelopen week voerde de NH90-boordhelikopter verkenningsvluchten uit.

Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment (VPD) beveiligde een Nederlands schip in de Golf van Aden tegen piraterij. Landmachtmilitairen controleren een vrachtwagen in IJmuiden (augustus 2016).

Lopende operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de Marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.

Het mariniersdetachement op St. Maarten leverde militaire bijstand in de Point Blanche gevangenis van het eiland. Na een dodelijke schietpartij hebben de mariniers de cellen diverse malen doorzocht. Daarbij zijn telefoons en steekwapens gevonden.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam op het land meer dan 30 keer in actie voor het ontmantelen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Mijnenjagers van de marine maakten op de Noordzee mijnen onschadelijk.

Datum: dinsdag 13 september 2016, 13:03
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Griekenland, Groningen, Irak, Mali, Rotterdam, Turkije, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry