OM: Jarenlange gevangenisstraffen voor verdachten omvangrijke hennephandel

03/11
2009
De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen vier verdachten gevangenisstraffen tot vier jaar geëist in verband met omvangrijke hennepteelt en handel. De verdachten komen uit Zoetermeer en zijn 49, 44, 29 en 27 jaar oud.

Het OM eiste vier jaar gevangenisstraf tegen de 44-jarige verdachte. De 49-jarige Zoetermeerder hoorde drie jaar tegen zich eisen en de andere twee verdachten moeten als het aan de officier van justitie ligt een gevangenisstraf van een jaar krijgen. Het OM verdenkt twee van de mannen van betrokkenheid bij twee grote hennepkwekerijen in Nederland. Hierbij werden in augustus 2008 in een kassencomplex in Made ruim 75 duizend  hennepplanten aangetroffen en in een broeikas in Anna Paulowna bijna 90 duizend stekken en 4600 (moeder) hennepplanten. Verder is er een loods met een knipruimte ontdekt.

27 verdachten

In totaal moeten in deze zaak 27 verdachten voorkomen. Vorige week zijn dertien verdachten in verband met deze zaak al voor de rechter verschenen. Het OM eiste tegen drie verdachten gevangenisstraffen van drie jaar, twee jaar en een jaar.

Volgens de officier van justitie bestonden er twee criminele organisaties die zich met de hennephandel bezighielden. Allebei de organisaties hadden volgens de officier van justitie een vaste kern die de organisatie aanstuurde. Zij stuurden mensen aan die voor hen knippers regelden en personen die andere hand en spandiensten verrichtten op meerdere locaties.  

Omvangrijk onderzoek

De ene organisatie werkte met name vanuit de regio Delft en de andere organisatie had twee grote hennepkwekerijen in Made en Anna Paulowna en een kniplocatie in Waddinxveen.

Aan de aanhoudingen ging een omvangrijk onderzoek vooraf waarbij naast veel politiecapaciteit, ook diverse opsporingsmiddelen zijn ingezet. Er werd volgens het OM niet alleen zelf hennep gekweekt en vervolgens verkocht, maar er werden ook grote hoeveelheden stekken afgezet. Onder meer vanaf de kwekerij in Anna Paulowna die fungeerde als groothandel. Ook via een Growshop in Delft vonden vele stekken hun weg naar (thuis)kwekers, zo betoogde de officier voor de rechtbank. De Growshop kocht vaak de opbrengst van de kweken weer in.

De verdachten van beide criminele organisaties hadden volgens het OM regelmatig contact met elkaar en zij werkten af en toe samen. Bijvoorbeeld door hennepstekken of andere spullen die worden gebruikt voor het kweken van hennep aan elkaar te leveren. De komende dagen moeten nog tien verdachten voor de rechter verschijnen. Daarna wordt het onderzoek gesloten.

De Haagse rechtbank doet op donderdag 19 november in alle 27 zaken uitspraak.

 

Datum: dinsdag 3 november 2009, 16:10
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Anna Paulowna, Delft, Noord-Holland, Waddinxveen, Zoetermeer, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry