Supertyfoon Meranti

13/09
2016
Afgelopen weekend ontwikkelde zich boven de westelijke Stille Oceaan een georganiseerd gebied met buien en kort daarna bereikte het geheel al de status van een tropische storm en kreeg de naam Meranti. Gisteren, maandag, groeide Meranti boven de noordelijke Filipijnse Zee in een razend tempo uit tot een zogeheten supertyfoon. Een tyfoon in de zwaarste, vijfde categorie op de schaal van Saffir Simpson, waarbij er gemiddelde windsnelheden boven 240 kilometer per uur voorkomen. Deze supertyfoon is momenteel op zijn hoogtepunt en ging dit etmaal al een tijd lang gepaard met windsnelheden van 290 kilometer per uur en zeer zware windstoten van 360 km/uur.

Meranti trekt momenteel ten noordoosten van de Filipijnen langs, richting het zuiden van Taiwan, om vervolgens de Zuid-Chinese Zee over te steken naar China. De tyfoon beweegt zich de komende uren door een omgeving met weinig windschering en boven zeer warm zeewater, waardoor hij zijn kracht voorlopig zal behouden. Eenmaal ten zuiden van Taiwan zal de storm iets in kracht afnemen, een categorie 4 tyfoon, met alsnog windsnelheden rond 210 kilometer per uur, windstoten van ruim 255 kilometer per uur en veel neerslag.

Zuidelijk Taiwan
Morgenochtend, lokale tijd, wordt Meranti boven het zuiden van Taiwan verwacht en men maakt zich daar momenteel dan ook op voor verwoestende winden, zware regenval en modderstromen. Het zware weer houdt er vervolgens tot en met donderdag aan.

Hoge golven en veel wind
Men verwacht in deze periode golven van 2 tot 3 meter die de zuidoostkust van het eiland op zullen slaan en die pas in de loop van woensdagavond minder hoog worden. Dit gaat dan ook gepaard met nog steeds gemiddelde windsnelheden rond 200 kilometer per uur. Veel bomen zullen er omwaaien en men houdt rekening met het uitvallen van de stroom.

Overstromingen
Met het passeren van Meranti wordt vooral in de zuidoostelijke delen van Taiwan veel neerslag verwacht. Hoeveelheden tussen 250 en 500 millimeter in de kustregio’s en laaggelegen gebieden. In de berggebieden, die juist daar te vinden zijn, kunnen de neerslaghoeveelheden zelfs oplopen tot 750 millimeter. De kans is dan ook groot dat het tot overstromingen en modderstromen gaat komen. Hoewel het zwaarste weer voor de zuidelijke delen van het eiland zal zijn, krijgt ook de rest van Taiwan een flinke veeg van Meranti mee.

China
In de loop van donderdag zal Meranti de Zuid-Chinese Zee bereiken en snel in kracht afnemen. Met gemiddelde windsnelheden van nog ongeveer 160 kilometer per uur zal de tyfoon uiteindelijk de kust van China bereiken. Eenmaal boven land zal Meranti vervolgens verder afzwakken en overgaan in een reguliere depressie.

Niet alleen
Meranti is niet alleen in die omgeving. Boven het open water van de Stille Oceaan trekt momenteel ook tropische storm Malakas richting het zuiden van Japan. En tropische depressie Rai is het afgelopen etmaal via Vietnam en Laos in Thailand aangekomen en zwakt daar nu steeds verder af.

Datum: dinsdag 13 september 2016, 14:48
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: China, Filipijnen, Japan, Laos, Noordelijke, Taiwan, Thailand, Vietnam

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry