Hooguit 2-4 millimeter regen, risico op natuurbranden

10/09
2016
De komende 24 uur valt er weinig of nauwelijks neerslag en volgende week wordt het extreem warm. Met volop zon en wat wind wordt het gevaar voor natuurbranden, zoals een heide- of bermbrand, groter.

Weinig neerslag, volop zon en septemberhitte
De eerstkomende 5 dagen is er nauwelijks neerslag te verwachten. De komende 24 uur trekt een oceaanfront in sterk verzwakte vorm naar ons land, daarna bouwt zich al snel weer een hogedrukgebied op. Het front levert veel bewolking en verspreid een beetje regen op, hooguit 2-4 millimeter, en dan vooral in het westen. In de loop van de dag komen er vanuit het noordwesten wel weer (meer) opklaringen.

Maandag keert het zonnige, droge en bovenal zeer warme septemberweer terug. We zien dan een zuidelijke stroming aan de flank van het naar de Oostzee trekkende hogedrukgebied. De lucht komt vanuit Noord-Afrika naar ons toe. Hierin gaat de maximumtemperatuur extreme waarden voor de tijd van het jaar bereiken, uiteindelijk tot rond of iets boven de 30 graden! Met dit weer kan nu nog makkelijk 3 millimeter vocht per dag verdampen. De droge oostelijke tot zuidoostelijke wind rond 3 Beaufort helpt hier een beetje aan mee, al is het verdampingseffect door wind in de zomer kleiner dan in het voorjaar. Dit alles betekent een hoger risico op natuurbranden. Momenteel is in het zuiden van het land in veel regio's al code geel van kracht; een verhoogd risico.

Droge eerste septemberdecade
De afgelopen eerste decade van de maand is op sommige plaatsen (zeer) droog verlopen, maar er waren regionale verschillen. Op Ameland is plaatselijk 55 millimeter gemeten, in het noorden van Friesland lokaal 44 millimeter, ten opzichte van lokaal 0 millimeter in Zuid-Beveland. De meeste regen viel op 4 september, zo kreeg het weerstation Leeuwarden die dag een etmaalsom van 22 mm.

Ook in De Bilt was/is het erg droog. Hier viel over de afgelopen 10 dagen slechts 5 millimeter, overigens geen eerste septemberdecaderecord. In de jaren 1959, 2012 en 2014 viel op 'het landelijk hoofdweerstation' gedurende de eerste septemberdecade zelfs (vrijwel) geen regen...

Vochttoestand hersteld
De periode van het neerslagtekort (of -overschot) loopt van 1 april tot en met 30 september, het groeiseizoen. Het KNMI hanteert het begrip "referentie-gewasverdamping". De referentie-gewasverdamping is gebaseerd op een rekenmethode en wordt in belangrijke mate bepaald door de hoeveelheid zonnestraling en de temperatuur. Door dagelijks het verschil te berekenen tussen de hoeveelheid neerslag en de berekende verdamping, en vervolgens dit getal te sommeren over het seizoen wordt het "doorlopend potentieel neerslagoverschot" verkregen. Door het potentieel neerslagoverschot te volgen in de tijd kan meer inzicht worden verkregen in het verminderen of vermeerderen van de vochtvoorraad van de bodem. Dus over 20 dagen wordt de balans van het groeiseizoen van 2016 opgemaakt. Na een zeer nat begin van de zomer, is momenteel de vochttoestand van de bodem gemiddeld over het land genomen hersteld. Het grootste neerslagtekort is in het westelijk Waddengebied en regionaal in Zeeland: rond 200 mm, tegelijkertijd zijn er in Brabant en Limburg lokaties met 60-90 millimeter neerslagoverschot.

Later regen?
De verwachting is dat de septemberhitte die maandag begint, tot en met donderdag aanhoudt. Voor de periode daarna wordt een overgang naar minder warm en onbestendig weer verwacht. Het kantelpunt bevindt zich op vrijdag 16 september. In de neerslagpluim is het overigens (nog) geen overduidelijk scenario, want de kans op regen komt in het weekend van 17 en 18 september zo rond 50% uit. Er lijkt later komende week een strijdtoneel te komen tussen warme en koele lucht met alle onzekerheden die hierbij horen. De meerderheid van de berekeningen laat de koele lucht winnen met een noordwestelijke stroming waarmee bewolking en regen(buien) mogelijk zijn.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, natuurbrandrisico.nl

Datum: zaterdag 10 september 2016, 15:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ameland, De Bilt, Friesland, Leeuwarden, Limburg, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry