Op en top nazomeren in Nederland

07/09
2016
De temperaturen lopen hoog op, het wordt ongeveer 6 of 7 graden warmer dan normaal. Met weinig wind en veel zon voelt het aan als hartje zomer! Het hogedrukgebied dat ons dit mooie weer bezorgt, trekt langzaam weg. Maar het lijkt erop dat er een nieuw hogedrukgebied voor in de plaats komt…

Is de eerste week van september heet, dan staat een lange winter gereed.

De eerste dagen van september zijn ruim 2 graden warmer verlopen dan normaal, en brachten heel aardig nazomerweer met zich mee met weinig regen en veel zon. Het kwam door een hogedrukgebied dat zich vanuit het zuidwesten uitbreidde over de Benelux. Vervolgens trok het hogedrukgebied verder naar Duitsland en vervolgens Polen. Toen het hogedrukgebied zo ver weg lag, kwamen we geleidelijk onder invloed van storingen. Die brachten vooral afgelopen zondag en maandag een paar buien met zich mee.

Herhaling van zetten
Inmiddels is er echter opnieuw een hogedrukgebied opgedoken. Johannes, genaamd door de Duitse weerdienst. Vandaag en donderdag is het dan ook volop zonnig en warm. Johannes trekt verder oostwaarts weg. In de nacht naar vrijdag kan er dan ook een koufront passeren. Nog onder invloed van hogedruk, stelt het koufront niets voor (hooguit een paar wolkenveldjes). Wel zorgt het ervoor dat er minder warme lucht binnenstroomt op vrijdag. Het is dan nog steeds zonnig, maar met 23 graden wordt het dan een paar graden minder warm.

Weekend
Kijken we iets verder vooruit, dan wordt de verwachting ook wat onzekerder. We komen geleidelijk onder invloed van een lagedrukgebied te liggen. Zaterdag start mooi, maar zal bewolkter eindigen. De storing nadert vanuit het westen. Afhankelijk van de treksnelheid krijgen we wellicht pas later in de avond en nacht een paar buien over. Vervolgens trekken de buien oostwaarts weg en klaart het in de loop van de zondag heel breed op. Opnieuw zonnig weer, maar dan pas waarschijnlijk later op de dag. En met lagere temperaturen. De storing is een koufront, waardoor het zondagmiddag niet meer zomers warm kan worden. De temperaturen blijven steken op 21 graden. Overigens volkomen normaal voor deze tijd van het jaar.

Nog een keer?
Kijken we nog iets verder vooruit, wordt de verwachting vervolgens ook nóg iets onzekerder. Er zijn echter sterke indicaties dat er dan opnieuw een hogedrukgebied op weg is naar Nederland. De laatste hoofdberekening van het Europese weermodel, het ECMWF, laat dat vanaf dinsdag 13 september op zijn weerkaarten zien. Het hogedrukgebied lijkt iets minder krachtig te zijn dan zijn voorgangers. Niettemin zou het opnieuw een mooie week kunnen opleveren, met aardige temperaturen, geregeld zon en vrijwel droge dagen.

Niet normaal
Eigenlijk is het best een vreemde situatie in deze tijd van het jaar. De eerste meteorologische herfstmaand brengt juist een overgang naar een ander weertype. Vaak gaat dat gepaard met de passage van lagedrukgebieden en daarmee dus ook wisselvalligheid. Ditmaal is dat (nog) niet het geval. Het heeft waarschijnlijk grotendeels te maken met de hoge zeewatertemperaturen in het hoge noorden. De omgeving van Groenland, de noordkust van Rusland en ook Canada hebben te maken met bijzonder hoge zeewatertemperaturen. Op veel plaatsen is het zeewater daar meer dan 4 graden warmer dan normaal (zie het kaartje hierboven). Hoge zeewatertemperaturen zorgen ervoor dat lagedrukgebieden zich daar gemakkelijker ontwikkelen in vergelijking met ‘normaal’.

Nog verdere vooruitzichten
Vanwege de meer noordelijke locatie van lagedrukgebieden, wordt bij ons in de omgeving weer ruimte gecreëerd voor hogedrukgebieden. En dat merken we met de mooie septemberzomer die we beleven. Nu maar eens zien hoe dat uitpakt de komende tijd. Dit zou namelijk best eens een indicatie kunnen zijn van een relatief rustig en een vrij droog vervolg van de septembermaand. En misschien ook wel de oktobermaand. Maargoed, hoe langer de termijn van de verwachting, hoe onzekerder het wordt…

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 7 september 2016, 11:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Duitsland, Groenland, Noordelijke, Polen, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry