Cyberdreiging verergert: `We moeten allemaal in actie komen`

07/09
2016
DEN HAAG (EZPress) - Er is een toenemende en reële dreiging in het digitale domein. Dat blijkt uit het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) 2016. VNO-NCW en MKB-Nederland onderstrepen de ernst van de actuele cyberdreiging en roepen alle betrokkenen, overheid en bedrijfsleven, op tot actie.

Groot risico voor digitale veiligheid Nederland

Cybercriminaliteit, cyberspionage en cybersabotage vormen een groot risico voor een sterk gedigitaliseerd land als Nederland. Internet en digitale toepassingen zijn onlosmakelijk verbonden met ondernemen en het dagelijks leven. Daarom is cybersecurity een randvoorwaarde voor het goed functioneren van onze economie en samenleving, benadrukken de ondernemingsorganisaties.

Diefstal van geld en informatie

Uit het CSBN 2016 blijkt onder meer dat cybercriminelen steeds professioneler worden en langdurige, vaak succesvolle, aanvallen uitvoeren. Besmettingen met ransomware (malware –kwaadaardige software- die een computer blokkeert of bestanden versleutelt) zijn aan de orde van de dag. En (spear)phishing (een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van een persoon of onderneming die u kent) wordt steeds verfijnder en daarmee geloofwaardiger.

Verder is het aantal digitale spionageaanvallen op bedrijven ook afgelopen jaar weer fors toegenomen. Intellectueel eigendom of andere kostbare informatie wordt hierbij gestolen. Dit alles raakt, volgens de ondernemingsorganisaties, het verdienmodel van de Nederlandse economie en daarmee ons welvaartsniveau.

Extra inspanningen noodzakelijk

Om de toenemende cyberdreigingen het hoofd te bieden zijn extra inspanningen van overheid en bedrijfsleven noodzakelijk. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor het versterken en uitbouwen van het nationale detectienetwerk voor overheid en vitale infrastructuur. Ook moet de informatiedeling over cyberdreigingen worden verbeterd. De kennis die bij het NCSC aanwezig is moet voor het gehele bedrijfsleven beschikbaar komen. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor een centrale plek waar bedrijven snel terecht kunnen voor advies als zich concrete dreigingen voordoen.

Meer samenwerking nodig

De oplossing zit niet in nog meer regelgeving, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland, maar in het verder versterken van publiek-private samenwerking (PPS). In de mainports Schiphol en de Rotterdamse haven lopen momenteel al publiek-private samenwerkingsprojecten. Maar cybercrime treft alle ondernemers, groot én klein. Kleine bedrijven hebben echter vaker onvoldoende kennis en middelen om dreigingen te zien en aan te pakken. Zij hebben volgens de ondernemingsorganisaties behoefte aan informatie en hulp op maat.

Midden- en kleinbedrijf

Speciaal gericht op het midden- en kleinbedrijf zijn VNO-NCW, MKB-Nederland en de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid & Justitie een apart project gestart, gericht op het meer cybersecure maken van het mkb. In dit project is onder meer voorzien in onderzoeken bij branches naar de cybersecuritystand van zaken. Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken wordt voor branches een plan van aanpak op maat gemaakt, hetgeen de ondernemer moet `ontzorgen`.

Digitale kwantumsprong

In het kader van digitalisering pleiten de ondernemingsorganisaties voor meer ICT-vaardigheden in het basisonderwijs. Ook moet er een intensieve aanpak van Cyber Security komen. Binnenkort presenteren VNO-NCW en MKB-Nederland daarom de eigen Investeringsplannen van Ondernemend Nederland. Dit gebeurt als onderdeel van de campagne NL Next Level onder de titel `De digitale kwantumsprong`.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 7 september 2016, 09:26
Bron: EZPress ICT
Categorie: Internet en ICT
Tags: Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry