Zinderende Spaanse hitte

06/09
2016
Middagtemperaturen boven 30 of zelfs 35 graden zijn in een Spaanse zomer niet uitzonderlijk. Vooral in delen van Andalusië en Extremadura is de hitte soms ongekend, met geregeld ruim 40 graden. Gisteren, maandag, werd ook daar echter nog een warmterecord gebroken en dat in de maand september! Het vliegveld van Cordoba, gelegen in de Spaanse regio Andalusië, warmde op tot 45,1 graden en in de omgeving van Sevilla werd het zelfs een zinderende 45,4 graden!

Wil je een vakantie met zon- en warmtegarantie, dan staat Spanje over het algemeen hoog in de lijst met gegadigden. Hoge luchtdruk regeerde er ook deze zomer vrijwel continu en dat resulteerde tot nu toe in veel zon en hoge temperaturen. Het einde van de zomer nadert nu en normaalgesproken gaan de temperaturen vanaf dat moment ook een fractie omlaag, maar deze septembermaand wil daar nog niets van weten. Ongekende hitte overspoelt delen van zuidelijk Spanje en maandag was zelfs de heetste dag van het jaar tot nu toe. Op het gehele Iberisch Schiereiland heerst een hittegolf.

Heetste top 10 van september
Net als in Nederland wordt ook in Spanje iedere 10 minuten de temperatuur bijgehouden op diverse weerstations en gisteren, dinsdag, bestond de top 10 van die Spaanse lijst uit alleen maar waarden boven 44 graden. Verschillende records zijn daarmee gebroken. De hoogste maximumtemperatuur in september werd tot nu toe op 7 september 1988 bereikt op het vliegveld van Cordoba, met toen 43,8 graden, en op een tweede plaats stond Moron de la Frontera (Sevilla) met in 1920 43,2 graden.

Vanaf woensdag minder heet
Naar verwachting lijkt de Spaanse hitte nog tot komende woensdag aan te houden. Dat wil zeggen dat de extreme hitte zal verdwijnen, al blijft het kwik in de thermometer vanaf dat moment in vooral het zuiden van Spanje ook nog dagelijks stijgen tot ruim 35 graden. Van echte afkoeling is daar dus geen sprake en het blijft er ook zonnig. De noordwestkust van Spanje krijgt vanaf donderdag meer bewolking en daar lijken de temperaturen ook flink te gaan dalen, met in bijvoorbeeld Santiago de Compostella dan nog een aangename 23 graden.

Bosbranden
De hitte heeft op de bijzonder hete maandag in de omgeving van Javea, tussen Alicante en Valencia in, geresulteerd in een enorme bosbrand. Ongeveer 1400 mensen zijn geëvacueerd en honderden brandweermannen proberen de brand onder controle te krijgen. Door de vele wind die er waait, is dat echter een lastige klus. Door het grote verschil tussen de temperaturen boven het zeewater van de Middellandse zee en de temperaturen boven het vasteland, waait het langs de Spaanse oostkust stevig en voorlopig zal de wind er niet snel afnemen. Ook de komende dagen blijft het namelijk erg heet, met ook daar middagtemperaturen tot 40 graden.

Zomers in eigen land
Hoewel het bij ons niet zo heet zal worden, stijgen ook hier de temperaturen de komende dagen flink. Met een zuiden- tot zuidoostenwind krijgen wij een vleugje warmte mee vanuit zuidelijk Europa en ook bij ons resulteert dan woensdag en donderdag in zomerse waarden, ofwel 25 graden of meer. In de zeer droge lucht maakt bewolking vrijwel geen kans en het is op beide dagen dan ook stralend zomerweer. In de loop van vrijdag trekken er soms wat wolken voor de zon langs, maar het blijft ook dan droog. Wel gaan de temperaturen vanaf dat moment een fractie lager uitkomen, waarna we op een graad of 23 belanden, en dat is nog steeds iets boven normaal voor begin september.

In het weekend een lokale bui
Ook in het weekend blijft de zon geregeld schijnen, al kan er vooral zaterdag ook een plaatselijke bui vallen op passage van een zwakke storing. Aan de achterzijde van die storing stroomt vanaf zondag wel weer iets minder warme lucht het land in en vanaf dat moment komen we uit op een vrij normale 20 graden voor deze tijd van het jaar. Voorlopig blijven we dus nog even nazomeren.

Bronnen: MeteoGroup, AEMET.es en diverse Spaanse kranten

Datum: dinsdag 6 september 2016, 13:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Chili, Santiago, Sevilla, Spanje, Valencia, Venezuela

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry