Zonnige, zomerse dagen

05/09
2016
Na een aantal wisselvallige dagen staat er nu een reeks zonnige en droge zomerdagen voor de deur. Een hogedrukgebied vanuit de omgeving van Scandinavië en een hogedrukgebied vanuit Spanje en Frankrijk koppelen geleidelijk boven onze omgeving en houden storingen voorlopig op afstand. Er is dan ook flink wat ruimte voor de zon en het kwik weet regelmatig de zomerse grens van 25 graden te bereiken of zelfs te overschrijden.

Maandag is nog een beetje de overgangsdag. Tussen beide hogedrukgebieden door weet een storing onze omgeving nog net te bereiken en naast wolkenvelden, resulteert dat vooral in de ochtend ook nog in een lokale bui. Gedurende de middag krijgt het hogedrukgebied vanuit het zuidwesten echter steeds meer invloed en drukt als het ware de bewolking en neerslag naar het oosten weg.

Schampertje
Eenmaal samengesmolten, trekt het hogedrukgebied meer richting het oosten, waarna een front vanuit het westen toch nog akelig dichtbij weet te komen. Vooralsnog blijft het meest actieve deel boven de Noordzee hangen, maar maandagavond en –nacht, en ook dinsdagochtend zullen vooral de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland daar nog wel wat bewolking van mee krijgen.

Mist
De rest van het land blijft buiten schot en daar is het gedurende de maandagavond en de nacht naar dinsdag dan ook vrij helder. Onder invloed van het hogedrukgebied waait het bovendien nauwelijks en dit zijn de ingrediënten voor het ontstaan van een plaatselijke mistbank of wat nevel.

Fotogenieke ochtend in het oosten
De dinsdagochtend begint landinwaarts dan ook fraai, met optrekkende mistbanken in combinatie met een opkomende zon. In de westelijke delen van het land hangt meer bewolking, maar het is wel droog. In de loop van dinsdag wordt het overal steeds zonniger en met een zwak briesje vanuit het zuiden warmt het vervolgens snel op tot 22 graden op de Waddeneilanden en lokaal 26 graden in delen van Brabant en Limburg.

Glazen front op donderdag
Het hogedrukgebied blijft vervolgens boven de omgeving van Polen liggen en daarmee wordt de wind bij ons aflandig vanuit zuidoost tot zuid. Warme en droge lucht dringt onze omgeving in en woensdag en donderdag verlopen dan ook zonovergoten en warm. Woensdag wordt het op de warmste plekken al 27 graden en donderdag is vooralsnog de warmste dag, met lokaal 29 graden. Opvallend is donderdag wel dat er een zogeheten glazen front passeert. In dit geval een koufront waar nauwelijks weer(sactiviteit) op zit. Wel komen we duidelijk in een andere luchtsoort terecht en vanaf vrijdag liggen de maximumtemperaturen dan ook een stukje lager. Nog steeds wel boven het niveau waarop we normaalgesproken horen te zitten in deze tijd van het jaar, rond 23 graden.

Richting Rusland
De hogere luchtdruk verplaatst zich vanaf vrijdag geleidelijk oostwaarts, tot boven Rusland, en vanuit het noordwesten tot westen krijgen lagedrukgebieden bij ons weer meer invloed. Echt overtuigend lukt dat nog niet, dus ook vrijdag en zaterdag kunnen we nog onder deze reeks scharen, al zijn er dan wel ook wat wolkenvelden aanwezig. In de loop van zondag volgt uiteindelijk weer een eerste bui.

Datum: maandag 5 september 2016, 13:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Limburg, Polen, Rusland, Spanje, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry