Marine blijft publiekslieveling tijdens Wereldhavendagen (video)

05/09
2016
Met een mooi aantal van 380.000 bezoekers flanerend over de kades was de laatste editie van de Rotterdamse Wereldhavendagen ook dit jaar weer een succes. De marine nam deel met een aardige vertegenwoordiging van vloot en mariniers. Nieuwtje was de aanwezigheid van onderzeeboot Zr. Ms Zeeleeuw.

Zr. Ms. Zeeleeuw kreeg veel bezoekers te verwerken.

Voor het groots opgezette evenement hanteert het maritieme krijgsbedrijf een traditioneel recept. Je neemt operationele grijze schepen. Voegt daaraan een fiks aantal zeesoldaten en hun materieel toe. Vervolgens breng je het geheel op smaak met een combinatie van een ronkende NH90-boordhelikopter en de muzikale klanken van onder meer de Steelband van het Korps Mariniers. En voila: een specialiteit die er bij het grote publiek in gaat als koek.

Download deze video

HD MP4-video

Video | 05-09-2016 | 02:52 | mp4 | 33.4 MB

2025

Zeker wanneer die wordt opgediend met een bijgerecht dat Zeeleeuw heet. 2 dagen lang werden lange rijen bezoekers aan boord ontvangen. Die maakten kennis met de nieuwste snufjes van de sub. Als straks het ingrijpende instandhoudingsprogramma Walrusklasse is doorlopen, kan de boot weer mee tot 2025. Die boodschap kregen alle geïnteresseerden uiteraard mee. En wat vonden we ervan? "Het ziet er binnenin precies zo uit als in de film", oordeelt meneer Verweij uit Berkel en Rodenrijs. "En om hierop te varen, moet je uit het juiste hout zijn gesneden."

Een NH90-boordhelikopter tijdens de Wereldhavendagen.

Vliegtuigbom

Dat laatste geldt voor meer dingen die de Koninklijke Marine doet. Zoals deelname aan een expeditionaire amfibische landing op een vreemd strand ergens ver weg of het ruimen van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op de Noordzee. Wie daarover het naadje van de kous wilde weten, ging op visite bij respectievelijk het Landing Platform Dock Zr. Ms. Rotterdam en mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen. Ook demonstreerde de marine hoe antipiraterij bij de Hoorn van Afrika in zijn werk gaat en hoe je drugssmokkel aanpakt in het Caribisch gebied. Voor wie er daarna nog geen genoeg van had, wachtte op de Parkkade het groots opgezette Mariniersdorp.

Volgend jaar viert de Wereldhavendagen haar 40ste editie. Het evenement vindt dan plaats in het weekeinde van 1 tot en met 3 september.

Datum: maandag 5 september 2016, 12:02
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Hoorn, Noord-Holland, Rotterdam, Vlaardingen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry