Onstuimige start van de zondag

04/09
2016
Rond 09.15 uur trok er een pittige bui over Nijkerk. Verschillende bomen braken af en de dakpannen vlogen van het dak. In het nabije Doesburg sloeg de bliksem in. Sommige bomen zijn geheel omgewaaid en de brandweer was flink aan het werk ’s ochtends om de wegen weer begaanbaar te krijgen. Wat is er precies gebeurd?

Ten eerste was er sprake van zware buien. Er trok een koufront over het land, dat bracht zeer onstabiele lucht met zich mee. De relatief koude lucht streek over warm zeewater. Zo ontstonden parallel aan de westkust lijnen met buien die, naarmate ze verder landinwaarts trokken, verder in activiteit toenamen. Het onweerde en ook kon de wind flink uithalen bij de buien. Op sommige plaatsen leken de buien zelfs supercellkarakteristieken te vertonen, met hoekechos die tevoorschijn kwamen op de radarbeelden.

Tornado, windstoten of valwind?
De vorm van schade geeft echter vaak al een duidelijke indicatie wat de oorzaak is geweest. Ten eerste was het duidelijk dat de schade veroorzaakt werd door flink wat wind. Maar was het een tornado, een valwind of windstoten? Er waren aardig wat bomen omgevallen. Bij een tornado vindt er een rotering plaats en vallen de bomen niet dezelfde kant op. Bij een valwind is dat wel zo. Verder is er voor een tornado een supercell nodig, waarbij windschering en snelheidsschering een belangrijke indicatie zijn. Schering was wat dat betreft niet heel duidelijk vandaag. Ook zijn er geen beelden binnengekomen van tuba’s (het ontstaan van windhozen).

Topzware kruin
Uit de foto’s van de schade in Nijkerk is vrij duidelijk te zien dat de bomen in dezelfde richting zijn omgevallen. Een indicatie van een valwind. Windstoten zijn wat grilliger en minder grootschalig van karakter. Op basis van de temp (zie de afbeeldingen hierboven) zouden er in het binnenland windstoten kunnen voorkomen tot maximaal 45 knopen. Dat is grofweg zo’n 80 kilometer per uur. Aangezien de bomen in deze tijd van het jaar vol in het blad staan, is de kruin flink zwaar. Met zware windstoten kunnen bomen dan omgaan. Helemaal zeker dat het een valwind was, dat is het dan ook niet. Maar aangezien het om meerdere bomen gaat, die allemaal in dezelfde richting zijn omgevallen, is dat wel het meest waarschijnlijke.

Zomer is nog niet voorbij!
Met het begin van september is de zondagochtend wel enigszins herfstachtig verlopen. Veel wind en de pittige buien zullen veel mensen een najaarsgevoel hebben gegeven. Toch is het nog niet gedaan met het zomerse weer. Vanmiddag neemt het aantal buien geleidelijk af en laat de zon zich wat vaker zien. Het wordt 20 graden. Maandag valt slechts lokaal een buitje. De wolkenvelden breken geleidelijk wat verder open en zo wordt het gedurende de dag steeds vriendelijker weer. Vanaf dinsdag is de zomer volop terug. Met veel zon en weinig wind (uit zuidoostelijke richting) wordt het dan ook een stuk warmer. Dinsdag wordt het circa 24 graden, woensdag 25 graden en donderdag landinwaarts misschien wel op een enkele plek 30 graden.

Bron: MeteoGroup
Met dank aan Omroep Gelderland voor de foto's.

Datum: zondag 4 september 2016, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Doesburg, Gelderland, Nijkerk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry