Gaston brengt de zomer

02/09
2016
Een paar dagen geleden schreven we er al over. Was het toen nog de vraag of orkaan Gaston op de Atlantische Oceaan roet in ons zomereten zou gooien, nu lijkt het erop dat de restanten van de orkaan de zomer bij ons juist gaan terugbrengen. Voordat het zover is, moeten we wel nog door een paar wisselvalligere dagen heen. Vooral zondag kan het even flink regenen.

Bepalend voor het weer is nu een lagedrukgebied waarvan de kern via de Noorse Zee Scandinavië binnentrekt. Het bijbehorende warmtefront trekt vandaag over het land. Er horen wolken bij die de zon vooral vanmiddag aardig in de weg kunnen zitten. Hier en daar kan ook al een spatje regen of motregen vallen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Er waait een vrij stevige zuidwestenwind en het wordt van noordwest naar zuidoost 20 tot 24 graden.

Vanavond en vannacht volgt het koufront. Dit lijkt vooral in het westen en noorden een aantal millimeters regen te kunnen brengen. Dieper het binnenland in neemt de activiteit af en zijn de regenhoeveelheden in het algemeen gering. Onder de wolken wordt het niet kouder dan tussen 14 en 17 graden en de zuidwestelijke wind neemt geleidelijk weer af.

Morgen zon en wolken
Morgen begint de dag in het oosten nog met een laatste beetje regen. In de rest van het land is het al droog en komt de zon voorzichtig tevoorschijn. Toch blijft ook nog vrij veel bewolking over. Er waait een zwakke tot matige zuidwestelijke wind en de temperaturen lijken op die van vandaag. Het wordt 20 graden in het noordwesten en 24 graden in het zuidoosten van het land.

Zondag wisselvallig
Morgenavond komt het weer onder invloed van een volgend lagedrukgebied. Het volgt een zuidelijkere koers dan zijn voorganger en beïnvloedt het weer bij ons dan ook nadrukkelijker. Morgenavond al komt het warmtefront met vanuit het westen toenemende bewolking en op steeds meer plaatsen af en toe regen. Zondagochtend volgt het koufront. Het regent dan enige tijd stevig door en hier en daar kan het ook onweren. In de middag, als het koufront naar het oosten is weggetrokken, ziet het er beter ook, maar kan toch nog een enkele bui vallen. Er waait zondag een straffe westelijke tot zuidwestelijke wind en het wordt tussen 18 en 20 graden.

Gaston brengt de ommekeer
Vanaf dat moment gaat het weer de goede kant op. Eén van de oorzaken daarvan zijn de restanten van wat nu nog de orkaan Gaston is. Gaston bevindt zich vandaag in de buurt van de Azoren en is nog net een orkaan. Dat duurt echter niet lang meer. De verwachting is dat de storm de komende dagen verder afzwakt en dat de restanten ervan uiteindelijk door een nieuw, groot lagedrukgebied op de oceaan zullen worden opgeslokt.

De combinatie van dit lagedrukgebied, Gaston en een volgend lagedrukgebied, dat rond woensdag op de oceaan verschijnt, zorgt ervoor dat boven Europa met zuidelijke winden grote hoeveelheden warmte in beweging komen, aan het aardoppervlak en hoog in de atmosfeer. De warmte in de bovenlucht is er uiteindelijk de oorzaak van dat zich boven onze omgeving en boven Scandinavië een nieuw hogedrukgebied vormt. Het is dit hogedrukgebied dat volgende week geleidelijk de zomer terugbrengt. Vanaf dinsdag komt de zon er beter en beter door en later in de week lijkt het zelfs voluit zonnig te worden. De temperaturen spinnen er garen bij. Die lopen op en bereiken vanaf woensdag op steeds meer plaatsen zomerse waarden van 25 graden of meer.

Orkanen helpen vaker in de herfst
Een situatie waarin restanten van orkanen, die zich op de oceaan tot lagedrukgebieden omvormen, in Europa de zomer terugbrengen, komt gedurende de herfst veel vaker voor. Meer dan in andere seizoenen wordt het weerbeeld in Europa in de herfst dan ook door winden met een zuidelijke component bepaald.

Vorig jaar kwam die zuidelijke wind pas later in de herfst naar voren. In de septembermaand viel het daardoor tegen voor wat de temperaturen betreft. De Bilt schopte het toen tot slechts één dag met een temperatuur net boven 20 graden. Later in de herfst bleef het warm, de decembermaand kwam zelfs met een verpletterend warmterecord. Het was toen echter te laat in het seizoen om het kwik nog tot boven 20 graden te laten stijgen. Dit jaar zijn we de herfst van vorig jaar al voor wat het aantal dagen met temperaturen boven 20 graden betreft. En er zit nog veel meer in het vat!

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 2 september 2016, 11:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry