Van Kesteren krijgt Koninklijk lintje bij afscheid

02/09
2016
DEN HAAG (EZPress) - Minister-president Mark Rutte heeft Niek Jan van Kesteren bij zijn afscheid als algemeen directeur van VNO-NCW en MKB-Nederland Koninklijk onderscheiden. Van Kesteren werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, vanwege zijn jarenlange inzet voor het bedrijfsleven en het Nederlands polderoverleg.

Invloedrijk

Van Kesteren was bijna dertig jaar werkzaam voor de werkgeversorganisatie. Hij was daarvan 17 jaar algemeen directeur van VNO-NCW en de laatste jaren ook van het gemeenschappelijke bureau met MKB-Nederland. Door gesprekspartners werd hij ook wel gekenmerkt als `superlobbyist` en `polderkeizer`. Titels die ervoor zorgden dat Van Kesteren de laatste jaren steevast in de top-10 van Volkskrant top-200 van meest invloedrijke Nederlanders eindigde. Afgelopen jaar was hij, na Hans Wijers, de nummer 2.

Ondernemersbelang

Van Kesteren begon zijn carrière bij het ministerie van Defensie. `De overstap naar het NCW was toevallig. Ik had bij wijze van spreken net zo goed bij de vakbond kunnen gaan werken`, zegt hij in Forum. `Maar het ondernemersbelang moet wel bevochten worden, want veel politici begrijpen ondernemers niet zo goed. Het besef dat ondernemers voor werk en belastinginkomsten zorgen en daarmee de boel draaiende houden, is er niet.`

Polderaar

Van Kesteren is echter een polderaar pur sang. `Ik heb niet de overtuiging dat ondernemersbelangen altijd beter zijn. Het gaat om het evenwicht tussen de belangen van werkgevers en werknemers.` De fusie in 1996 tussen VNO en NCW, waarvoor Van Kesteren zich als directeur sociale zaken hard voor had gemaakt, ziet hij nog steeds als zijn belangrijkste bijdrage. `Je ziet alles uit elkaar vallen: politieke partijen, vakbonden, kerken, maar wij zijn er nog steeds.` De werkgeverspositie werd in 2009 verstevigd toen de samenwerking met MKB-Nederland werd aangehaald.

Nieuwe directie

Cees Oudshoorn is op 1 juni Niek Jan van Kesteren opgevolgd als algemeen directeur van VNO-NCW en MKB-Nederland. Sindsdien is de directiestructuur gewijzigd. Harry van de Kraats (algemeen directeur AWVN) is voor twee dagen per week benoemd als directeur sociale zaken bij VNO-NCW en MKB-Nederland, Guusje Dolsma is plaatsvervangend directeur sociale zaken. Jeroen Lammers is directeur Economische Zaken, Sigrid Verweij is directeur communicatie & MVO en Leendert-Jan Visser is directeur verenigingszaken voor VNO-NCW en MKB-Nederland en directeur MKB-Nederland.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 2 september 2016, 10:09
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry