Utrechtse inwoners met schulden krijgen hulp in de buurt

01/09
2016
Utrechtse inwoners met schulden krijgen hulp in de buurt

01-09-2016 De hulp voor Utrechters met schulden of financiële problemen is vanaf 1 september 2016 nog laagdrempeliger. Dan zijn de buurtteams dé plek waar mensen met (dreigende) geldproblemen terecht kunnen. De gemeente Utrecht en de Utrechtse buurtteams willen zo ervoor zorgen dat mensen snel hulp krijgen en hun schulden niet oplopen.

Makkelijker voor de klant
Nieuw is dat de gemeentelijke trajectbegeleiders van Werk en Inkomen voortaan een aantal uren per week op de locatie van het buurtteam aanwezig zijn. Zij bieden vanuit de buurtteams laagdrempelig, dichtbij en in de eigen buurt hulp aan mensen met hulpvragen rond (dreigende) schulden.
Samen met de generalistische professionals van het buurtteam kunnen deze specialisten in schulddienstverlening inwoners nog beter ondersteunen. Zo gaan zij bijvoorbeeld samen het gesprek aan met de cliënt en bekijken wat deze nodig heeft. Uitgangspunt is dat de ondersteuning zo toegankelijk mogelijk is voor de klant, met zo min mogelijk overdrachtsmomenten (zie memo aan de raad).
Wethouder Everhardt: “We verwachten dat we hiermee meer inwoners bereiken bij wie de schulden nog niet hoog zijn opgelopen. Veel mensen deinzen ervoor terug te vertellen dat zij zelf hun financiën maar niet op orde krijgen. Ik wil juist tegen deze mensen zeggen: Wacht niet te lang met hulp zoeken, maar trek aan de bel en vraag hulp bij je buurtteam!”

Schulden ingrijpend probleem
Ruim 36.000 mensen in Utrecht hebben schulden of lopen het risico om schulden te krijgen. Schulden gaan bijna altijd hand in hand met andere problemen. Circa 70% procent van de cliënten van de buurtteams heeft op de een of andere manier (ook) te maken met financiële problemen of schulden. Veel mensen zoeken pas hulp zodra hun schuld hoog is opgelopen. Het hebben van dergelijke schulden is erg ingrijpend voor het welzijn van mensen. Daarom organiseert Utrecht met de buurtteams de schulddienstverlening dichterbij inwoners, sneller en beter op maat.

Nieuwe Armoedeaanpak

De gemeente heeft samen met alle partijen in de stad die betrokken zijn bij schuldenproblematiek en het armoedebeleid, eind vorig jaar een aanpak opgesteld. Deze nieuwe Armoedeaanpak is erop gericht dat mensen ondanks een laag inkomen mee kunnen doen in de maatschappij. Een belangrijk speerpunt van deze aanpak is om de hulp bij schulden nog beter te laten aansluiten op wat inwoners nodig hebben. Eén van de maatregelen gaat hiermee nu al van start.

Geldwijzer030
De 1 september gelanceerde website www.geldwijzer030.nl wijst mensen de weg naar informatie, advies en hulp over geldzaken in Utrecht.Deze nieuwe website is een initiatief van partijen die betrokken zijn bij schulddienstverlening en sociaaljuridische informatie en advies in de stad Utrecht: Werk en Inkomen van de gemeente Utrecht, Buurtteams Utrecht, U Centraal, de Tussenvoorziening.

Datum: donderdag 1 september 2016, 08:32
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry