Eindspurt van Zomer 2016

26/08
2016
De meteorologische zomer loopt aanstaande woensdag ten einde. Dan kunnen we definitief de balans opmaken over de weerkundige prestaties van het warmste seizoen van het jaar. Maar zeker is dat de zomer sowieso als ronduit warm in de boeken zal worden weggeschreven. Waarschijnlijk wordt het thermisch gezien zelfs een top 10 zomer!

Dikke voldoende

De smaak van de zomer wordt echter niet alleen bepaald door de temperatuur. Zonneschijn en neerslag kleuren het beeld vaak sterker dan als we alleen naar de thermometerstanden kijken. Augustus maakt in ieder geval qua zonneschijn veel goed. Wat we in juni aan zon te kort kwamen, wordt deze maand netjes goed gemaakt. Juni was weliswaar een warme maand, maar de zon scheen gemiddeld over het land 40 uur minder dan de norm. Augustus zat in de Bilt gisteren al op 6 uur zon meer dan de norm voor de hele maand. Op basis van de huidige berekeningen komt er nog ruim 50 uur zon bij! Aangezien juli qua zonneschijn landelijk ook nog eens ruim 10 uur zonniger was dan gebruikelijk, scoort deze zomer wat betreft zonneschijn dus zondermeer een dikke voldoende!

Water genoeg

Wat betreft neerslag is het beeld net wat minder rooskleurig voor deze zomer. Juni was een zeer natte maand. Juli verliep landelijk bezien iets droger dan gemiddeld. Augustus volgt eigenlijk vrij redelijke het normale spoorboekje en eindigt dus als een vrij normale maand qua regen. Opmerkelijk deze maand is vooral de duur van de regen. De teller staat al op 55 uur neerslag. De norm voor de hele maand is 38 uur. We hebben deze maand inderdaad een paar grijze druilerige dagen gehad die meer in een herfstmaand thuis horen. Wat betreft neerslag zijn de verschillen over het land overigens wel groot. Er zijn plekken waar juli wel degelijk zeer nat was. Maar er zijn ook plaatsen waar de zomer tot dusver ronduit droog is.

Net geen hittegolf

De zomer is dus nog niet voorbij. Eigenlijk is het zelfs nog een beetje spannend of het toch nog tot een hittegolf komt. De kans is echter vrij groot dat het net niet lukt. Twee van de drie benodigde tropische dagen hebben we al binnen. Maar vandaag wordt de 30 in De Bilt niet gehaald. We moeten het dan van morgen of zondag hebben. Zondag gaat echter ook niet lukken. Dus de hittegolf-hoop is gevestigd op de zaterdag. Dat is de dag die eigenlijk alleen nog een kansje maakt op een tropische temperatuur in De Bilt.

Zaterdag: tropisch of niet

Vandaag voert een noordwestenwind iets minder warme lucht het land in. Alleen de zuidoosthoek van het land maakt nog kans op een tropische dag. De derde op rij. Een zwak koufront dringt vandaag vanuit het westen het land binnen. Er zit weinig activiteit op. Morgen wordt het front als warmtefront weer naar het noorden terug geduwd. Zodat we morgen wederom in de zeer warme lucht terecht komen. Aanvankelijk wordt de zon her en der wat gehinderd door bewolking maar zeker ’s middags is het toch weer volop zonnig. Volgens de huidige berekeningen wordt het in De Bilt circa 29 graden. Voor een officiële hittegolf 1 graad te weinig. In delen van Gelderland, Brabant en in geheel Limburg kan men morgen wel van een hittegolf spreken. Daar wordt het wel 30 of meer.

Late hittegolven zeer uitzonderlijk

Het gebeurde slechts een keer eerder, gerekend vanaf 1901: een landelijke hittegolf in de derde decade van Augustus. Precies 15 jaar geleden, in 2001, voldeed De Bilt net aan het criterium van tenminste 5 zomerse dagen op rij (25 graden of meer) waarvan tenminste 3 dagen ook nog eens tropisch moeten zijn (30 graden of meer). De hittegolf liep van 22 tot en met 26 augustus. Het was kantje boord. Want op de laatste dag van deze zeldzaam late hittegolf werd het exact 30,0 graden.

Koufront komt door

Ook zondag bevinden we ons nog in de warme lucht maar door een ontwikkelend lagedrukgebied langs het front dat al dagenlang ten westen van ons ‘ligt te wachten’, komt er uiteindelijk wel meer beweging in. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag kunnen er al enkele regen- en onweersbuien vallen. Vooral in het westen en noorden zijn enkele pittige buien mogelijk. Zondag overdag zijn er flinke zonnige perioden maar later kan het koufront mogelijk enkele buien doen ontstaan. De kans op een bui is dan in de oostelijke helft van het land net wat groter. Verder wordt het zondag op de meeste plekken nog zomers warm met tenminste 25 graden. Alleen Limburg komt nog in de buurt van de tropische grens van 30 graden.

September start zomers

Na zondag volgen een paar iets minder warme dagen met weliswaar veel zon, maar wel temperaturen onder de 25 graden. Ook de laatste dag van augustus belooft mooi te worden met temperaturen net onder de 25 graden. Richting het eerste weekend van september wordt het opnieuw zomers met temperaturen van 25 graden en meer. Dus de warme zomer van 2016 krijgt nog een aangenaam staartje begin september.

Datum: vrijdag 26 augustus 2016, 13:09
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Gelderland, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry