Explosieve ‘verrassingspakketten’ internationaal bestrijden

25/08
2016
Het aan een paal geplakte pakketje dat vorig jaar het treinverkeer rond Leiden platlegde, bleek na onderzoek door Defensie ongevaarlijk. Tijdens de missie in Afghanistan was dat wel anders. Nederlandse militairen werden daar veelvuldig geconfronteerd met de dodelijke gevolgen van echte geïmproviseerde explosieven (IED’s). Ze tijdig ontdekken en onschadelijk maken, is dan ook van levensbelang. 2 weken trainden internationale IED-bestrijders dit intensief rond het Zweedse Skillingaryd.

Samen ‘baggen en taggen’ de teams het bewijsmateriaal zodat het later onderzocht kan worden.

Meer dan 400 militairen uit 10 EU-landen wisselden tijdens oefening Bison Counter kennis uit. Onder hen 70 Nederlanders. Na een week vol ‘skills en drills’ voor het bestrijden van IED’s, was het tijd om de vaardigheden in de praktijk te brengen volgens een realistisch scenario. Routes controleren, een hotel uitkammen of een oude munitiefabriek verkennen; allemaal met een grote kans op geïmproviseerde explosieven. Teams met steeds een andere internationale samenstelling gingen aan de slag.

Het zoekteam van het Korps Mariniers kan met hulp van speurhond Billy van de luchtmacht snel 250 meter weg veilig verklaren.

Speurhond Billy ondersteunt

Vlak voor een bocht in een dicht bos, houdt een militair konvooi stil. Er ligt een boomstam over de weg en de vijand in deze regio gebruikt vaak geïmproviseerde explosieven. De Zweedse commandant stuurt het search team van het Korps Mariniers vooruit. De Zweedse infanterie beveiligt de omgeving. Ook speurhond Billy van de luchtmacht ondersteunt de zoektocht. Onder de boomstam ligt inderdaad een explosief. De Nederlandse ploeg geeft het door aan de Sloveense EOD. Die maakt de bom met een robot onschadelijk.

Militairen uit 10 landen aanwezig bij een briefing: alle neuzen moeten dezelfde kant op.

Kennis bundelen

Volgens majoor Jaap van Gelder van het Defensie Expertise Centrum Counter IED is de internationale counter IED gemeenschap redelijk klein. “Juist daarom is het belangrijk zo veel mogelijk van elkaar te leren. De 1 heeft meer ervaring met explosieven opruimen, waar de ander meer kennis heeft van honden. We moeten niet allemaal proberen het wiel opnieuw uit te vinden, maar kennis bundelen.”

Wat anderen kunnen leren van de Nederlanders, die overigens in 2013 de eerste editie organiseerden? De Zweedse luitenant Tomas is tijdens zijn search in de oude munitiefabriek duidelijk: “Ze nemen een flinke hoeveelheid kennis en ervaring mee uit missiegebieden. In grote lijnen komt onze manier van werken wel overeen, maar in de details zitten wel wat kleine verschillen. Het is goed die van elkaar te weten.”

Datum: donderdag 25 augustus 2016, 12:20
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry