Amerikaanse telecomwaakhond dwingt TP-Link open firmware toe te staan

25/08
2016
De FCC heeft een schikking getroffen met TP-Link van 200.000 dollar omdat verschillende wifi-routers van het bedrijf de radiofrequentieregels van de VS overtraden, las ik bij Tweakers. De routers konden met hoger vermogen zenden dan toegestaan. De schikking komt met een opmerkelijke uitkomst: het bedrijf zal opensourcefirmware toestaan op haar routers, iets dat sowieso vrij zelfzaam is in routerland.

De Amerikaanse toezichthouder FCC had op zeker moment nieuwe regels opgesteld over zenden op de 5 gigahertz-band. Een routermaker mocht ook derden niet meer toestaan op die band uit te zenden. TP-Link koos er voor deze regel na te leven door gewoon het installeren van software van derden onmogelijk te maken.

De FCC fluit TP-Link nu terug: dit gaat te ver, je had er enkel voor moeten zorgen dat die software van derden netjes omgaat met de 5 GHz-band. En om een duidelijk voorbeeld te stellen, wordt er gekozen voor een schikking waarbij TP-Link expliciet het mogelijk zal maken dat derden eigen firmware op mogen gebruiken.

Een uitdaging lijkt me, want TP-Link moet nog steeds wel ervoor waken dat de zendregels niet worden overtreden. Het zendvermogen op de 2,5GHz band mag niet meer zijn dan 100mW, en firmware moet dat niet kunnen aanpassen. De vraag is dus of je wel zinnige firmware kunt maken én dat soort regels kunt bewaken.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: donderdag 25 augustus 2016, 08:19
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry