Strandweer met verkoelend zeewindje, en vrijdag?

25/08
2016
Met volop zon, warmte en alleen een verkoelend zeewindje is het vandaag (prima) strandweer. Voor morgen (vrijdag) is dat een wat ander verhaal...

Vandaag hebben we nog met de invloed van een hogedrukgebied te maken. Het zwaartepunt ligt weliswaar vrij weg, boven het noordoosten van Polen (zie weerkaart). Aan de westflank daarvan is er bij ons sprake van een zwakke zuidelijke stroming, wind uit zuidzuidoost, waarmee hete en vrij droge lucht wordt aangevoerd. Dit betekent uitbundige zonneschijn en middagtemperaturen die weer vrijwel overal op minstens 30,0 graden uitkomen. In het zuiden wordt een regionaal maximum van 34 graden verwacht. Het minst warm wordt het wederom op de Waddeneilanden waar het circa 27 graden wordt. Ook (prima) zomers weer! Ondertussen nadert een front dat vandaag nog net op 'veilige' afstand blijft.

Zeewindje
De zogeheten achtergrondwind, dus uit zuidzuidoost, is niet sterk genoeg om langs de kust een verkoelend zeewindje tegen te houden. Gebrek aan stroming, lees: klein luchtdrukverschil over een relatief grote afstand, zorgt ervoor dat in de middag, nog voor het bereiken van de maximumtemperatuur, op het strand een briesje uit zee gaat waaien - het zeewater vlak voor de kust is ongeveer 20 graden - en die brengt enige afkoeling met zich mee. Vòòr het invallen van de zeewind wordt het ook aan de westkust rond of iets boven de 30 graden, in de (na)middag koelt het uiteindelijk af naar rond 25 graden met daarbij wat wolken.

Luchtdrukverschillen
We gaan nog wat uitgebreider op zeewind in. De zon verwarmt het aardoppervlak en dat oppervlak geeft op zijn beurt weer warmte af aan de lucht. Boven zee zien we hetzelfde proces. Alleen warmt het zeewater veel minder snel op dan land, waardoor de zee minder warmte af kan geven aan de lucht erboven. En dat is te merken aan de temperatuur. Boven land wordt het op zonnige (lente- en zomer)dagen veel warmer dan boven het zeewater. Als gevolg van de temperatuurverschillen boven land en zee, ontstaan ook verschillen in luchtdruk. Door de sterke opwarming, beginnen boven het vasteland namelijk luchtbellen op te stijgen. Deze bellen laten aan de grond als het ware een tekort aan lucht achter, waardoor een kleinschalig lagedrukgebied ontstaat. Boven zee gebeurt dit niet. Hierdoor zien we dat de luchtdruk boven land relatief laag wordt en boven zee in verhouding juist hoog.

Wind ontstaat door luchtdrukverschillen. De atmosfeer heeft de eigenschap deze verschillen op te willen heffen. Hierdoor komt een luchtstroom op gang van gebieden met hoge naar plekken met lage luchtdruk. Deze luchtstroom is de wind. En hoe groter de luchtdrukverschillen, hoe sterker de wind. Vandaag zijn de verschillen in luchtdruk aanvankelijk dus klein. Maar door het hierboven beschreven proces, worden de luchtdrukverschillen tussen land en zee juist groter. Het gevolg is dat een wind gaat waaien vanaf de zee (waar de luchtdruk relatief hoog is) naar het land (met relatief lage luchtdruk).

En vrijdag?
Morgen, vrijdag, verandert de situatie. De gehele stroming wordt overal noordwestelijk tot westelijk, maar als laatste in de hoek van Limburg. Opnieuw staat er niet veel wind, maar wel genoeg om de gehele luchtlaag iets af te koelen, aanvoer van boven zee. Dit betekent minder hoge temperaturen dan de afgelopen dagen, maar in het zuidoosten wordt het voor het invallen van de westnoordwestenwind nog wel 30-32 graden. Vlak aan zee zijn 22-24 graden de maximale waarden. Hierbij wordt een koufront verwacht. Dat trekt in de ochtend langzaam naar het westen en noordwesten. Vooral in de kustgebieden kan mede door het front laaghangende bewolking/nevel ontstaan - dus zichtvermindering - en ook is een bui mogelijk. Landinwaarts is de meeste zonneschijn te verwachten. Wordt het dan een geheel bewolkte, grijze natte (strand)dag aan de kust? Waarschijnlijk niet, de zon heeft voldoende kracht om de (deels) grijze wolkenlaag weg te branden. En die ene bui lijkt later ook weer te zijn weggedrongen. Dit betekent in de kustgebieden 6 tot lokaal 10 uren zon, in het oosten en zuidoosten is het zonniger met naar verwachting 11 of 12 zonne-uren.

Het weekendweer
Voor zaterdag is een vrij zonnig, droog weerbeeld te verwachten met vooral in Limburg nog 30 of 31 graden, in de kustgebieden wordt het velal 21 tot 25 graden. Dus weer wat warmer dan morgen. Dit heeft te maken met een noordoostelijke (aflandige) wind. Op zondag staan wat meer wolken en enkele onweersbuien op het programme. Meer details hierover zijn nu nog niet te geven. Het blijft warm, met maximaal een graad of 23 aan de kust tot 29 of 30 graden in Limburg.

Datum: donderdag 25 augustus 2016, 12:04
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry