Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

23/08
2016
Nederlandse helikopters en militairen van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) hebben in Mali deelgenomen aan een grote multinationale operatie. In de onrustige regio rond Inadiatafane (op 236 kilometer ten westen van Gao stad) zochten ze naar wapens en explosieven en vergaarden inlichtingen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 15 tot 22 augustus.

Een Nederlandse militair spreekt met een Malinese man (juni 2015).

De SOLTG-militairen werden in het gebied afgezet door transporthelikopters. Daar doorzochten ze de regio en legden contact met de strijdende partijen en de lokale bevolking. Het helikopterdetachement bewaakte het inzetgebied vanuit de lucht en was stand-by voor eventuele luchtsteun en medische evacuaties.

Met de operatie, onder de naam Medica, liet de sinds 2014 in Mali gestationeerde vredesmacht zien vrede, veiligheid en stabiliteit te brengen. Niet alleen in Gao en Bamako, maar ook over lange afstanden samen met andere landen. De operatie, waarbij Nederlandse troepen een centrale rol vervulden, was gezien het formaat en het aantal deelnemende landen bijzonder; uit maar liefst 8 landen waren grondtroepen en helikopters actief.

De commandant van het helikopterdetachement luitenant-kolonel Jorrit de Gruijter blikt terug op de operatie. “Deze actie laat zien dat MINUSMA in staat is om daadkrachtig initiatief te tonen door goed samen te werken met de deelnemende landen aan deze VN-missie.”

Nederland draagt sinds 2014 met ongeveer 400 militairen bij aan de vredesmissie in Mali. De Nederlandse bijdrage bestaat op dit moment uit een groep special operations forces, gevechts- en transporthelikopters en ondersteunende eenheden. Nederlandse troepen spelen de laatste jaren een belangrijke rol in de missie door het verzamelen van hoogwaardige inlichtingen. De afgelopen jaren zijn de Nederlanders ingezet in een gebied ter grootte van Nederland, Duitsland en Frankrijk tezamen.

Download deze video

High-definition MP4-video

Video | 23-08-2016 | 00:38 | mp4 | 7.5 MB

Lopende operaties buitenland:

Deze week startte in Irak de Modern Brigade Course 3; de training van Peshmerga. De Nederlandse trainers schatten tijdens de 1e trainingsweek het aanvangsniveau van de nieuwe deelnemers in. Ze zagen dat die al een redelijk basisniveau hebben en zeer gemotiveerd zijn om het programma te doorlopen. In samenspraak met internationale partners zoeken ze waar mogelijk verdieping in de trainingen. Nederlandse militairen verzorgen ook trainingen op buitenlocaties. Deze week gaven zij onder meer aanvullende lessen in gewondenzorg tijdens gevechtshandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en internationaal oorlogsrecht. Voor de NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noorden. Voor Resolute Support werken er ook Nederlanders op het hoofdkwartier in Kabul. Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het BST, dat bestaat uit medewerkers van marechaussee, landmacht, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie beheert. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten. Een team marechaussees zet zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane te ondersteunen. Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied kustwachttaken en antidrugsoperaties uit. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat wordt het bevel gevoerd over het Europese vlootverband. Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter vertrok naar de Egeïsche Zee om mensensmokkelnetwerken in kaart te brengen voor het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2). Lopende operaties/acties binnenland:

Militairen van de luchtmobiele brigade ondersteunden tot donderdag de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Combat trackers van het Korps Mariniers op Bonaire (mei 2014).

De landmacht stond de marechaussee terzijde bij de grensbewaking in de zeehavens. Op Bonaire ondersteunde Defensie het Korps Politie Caribisch Nederland. Militaire spoorzoekers (trackers) hielpen bij het sporenonderzoek rond het incident waarbij een Nederlandse politieagent werd doodgeschoten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 30 explosieven onschadelijk, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog.

Datum: dinsdag 23 augustus 2016, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bamako, Duitsland, Frankrijk, Groningen, Irak, Kabul, Mali

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry