Overstromingen in delen Engeland

23/08
2016
Hoewel het de komende dagen stralend zomerweer gaat worden in eigen land, met zomerse tot regionaal tropische temperaturen, was het gisteren bij ons druilerig en nat. Een warmtefront trok over het land en diverse plaatsen hebben de zon maandag niet te zien gekregen. Vanochtend lag het restant ervan nog boven het noorden en noordoosten van ons land. Het stelde niet bijzonder veel voor. Daar zullen ze in delen van de Engelse regio Cumbria en de omgeving van Manchester anders over denken. Hetzelfde warmtefront lag daar namelijk vorige week boven de pet, maar in iets actievere vorm. Er viel langdurig en veel regen, waarbij het tot overstromingen kwam.

In de regio Manchester werd al voor het weekend gewaarschuwd voor veel regen en mogelijk lokaal wateroverlast en dat was maar goed ook. Het warmtefront waar we het in de inleiding over hadden, bleef een beetje over die omgeving slepen en kreeg nog eens een extra zetje door de orografische verschillen in die omgeving. Diverse overstromingen waren het gevolg.

Lagedrukgebied
Een lagedrukgebied lag al enkele dagen boven de noordelijke delen van de Britse Eilanden en daar omheen draaiden allerlei fronten. Ze kwamen soms nauwelijks van hun plek of ze werden heel snel alweer opgevolgd door een volgende actieve storing. Regen en wind speelden dan ook de hoofdrol. Het zuiden van Engeland en Wales ontsprongen de dans veelal, met daar veel zon en droog weer.

Stau
De westkant van het Penninisch Gebergte, dat zich over een lengte van 400 kilometer uitstrekt over het noorden van Engeland, krijgt door de vaak westelijke winden veel meer regen de oostkant. Een bekend fenomeen op de Britse Eilanden en in veel andere bergachtige gebieden; de zogeheten stau-werking. Vochtige lucht, in dit geval vanaf zee, botst tegen de westkant van het gebergte op en wordt gedwongen om op te stijgen. De opstijgende lucht wordt kouder en gezien koudere lucht minder vocht kan vasthouden dan warme lucht, treedt er condensatie op en gaat het regenen. Dit worden ook wel orografische stijgingsregens genoemd.

Neerslagverschillen
Manchester ligt aan de westkant van het gebergte en daar valt jaarlijks ruim 800 millimeter regen, tegen slechts 660 millimeter in Leeds, dat ongeveer 70 kilometer verder oostwaarts, aan de andere kant van het gebergte, ligt en dus in de regenschaduw. Ook nu zijn grote verschillen in de gevallen neerslag te zien. Zaterdag begon het te regenen en viel er aan de westkant al 10 tot 45 millimeter en de etmalen erna bleef het nat. Uiteindelijk viel er op diverse plaatsen rond 100 millimeter, terwijl het aan de oostkant van het gebergte veel minder nat was. Ook daar viel van tijd tot tijd regen, maar lang niet zulke grote hoeveelheden als in de omgeving van Cumbria en Manchester.

Ierse Zee
Wat de westkant van het Penninisch Gebergte nog eens extra gevoelig maakt voor veel neerslag is de nabijheid van de Ierse Zee. Deze relatief kleine zee, in een soort baaivorm, warmt relatief snel op en dat is natuurlijk nog eens extra voeding voor storingen. Regenfronten en buien pikken daar nog eens extra vocht op, die uiteindelijk aan de westkant de bergen ook weer omlaag komt.

Rivieren buiten hun oevers
In de Ierse Zee monden ook veel rivieren uit. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen zijn enkele van die rivieren buiten hun oevers getreden, waardoor omliggende regio’s ineens veel water te verwerken kregen. Wateroverlast en zelfs flinke overstromingen zijn het gevolg.

Geleidelijk droog
Vandaag valt zeer lokaal nog wat regen, maar tegen de avond gaan de droge perioden overheersen. De komende dagen wordt echter wel weer wat neerslag verwacht, maar zoveel als de afgelopen dagen valt niet meer.

Datum: dinsdag 23 augustus 2016, 15:01
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Leeds, Limburg, Manchester, Noord-Holland, Noordelijke, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry