Fed en kwartaalcijfers domineren volatiele week

21/08
2016
De Amsterdamse beurs beleefde een volatiele week, die werd gedomineerd door kwartaalcijfers en de notulen van de Federal Reserve.

Uiteindelijk verloor de AEX op weekbasis 1,2%. Het weekslot kwam uit op 448,72 punten.

Weerstand

Volgens een marktanalist was het sentiment afgelopen week over het algemeen goed, maar had de AEX wel moeite om de sterke weerstandszonde tussen 450 en 455 punten te doorbreken voor een test van hogere niveaus.

Japan

Aan het begin van de week maakte Japan groeicijfers bekend die matig waren. Dit riep de vraag op of het onlangs aangekondigde kwantitatieve verruimingsprogramma genoeg is en of de centrale bank wellicht op zoek moet naar andere manieren om de groei te stimuleren.

Notulen Federal Reserve

Daarna waren de financiƫle markten vooral in afwachting van de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Uit de stukken bleek hoe verdeeld de Amerikaanse centrale bank is over het tijdstip van een renteverhoging. Dat drukte de angst voor een renteverhoging in september.

Hierop verzwakte de dollar en kwam de euro weer boven de 1,1300 uit. Mede door de zwakkere dollar wist de olieprijs deze week weer richting de 50 dollar te stijgen.

Stijgers en dalers

Verder stond de week vooral in het teken van kwartaalcijfers. NN Group voerde de AEX-index aan met een weekwinst van 6,6% na de cijferpublicatie. Aan de andere kant van het spectrum stond Boskalis, met een koersdaling van 6%.

Vopak en Arcelor Mittal

Ook Vopak (-7%) kon geen potten breken, hoewel de kwartaalcijfers zeker niet slecht waren. De winst steeg in het eerste halfjaar en het tankopslagbedrijf liet zich positiever uit over de ontwikkeling van de bezettingsgraad. Maar een concrete prognose bleef uit en de afboekingen van 65 miljoen euro waren redelijk fors.

ArcelorMittal daarentegen schaarde zich onder de grootste stijgers. Dit was grotendeels te danken aan de hogere olieprijzen, maar mogelijk speelde ook een positief rapport van Moody's een rol. De kredietbeoordelaar verhoogde de outlook voor 's werelds grootste staalproducent van negatief naar stabiel.

BAM

Midkap-fonds BAM Groep werd beloond met een koersstijging van 1,9%. Het bouwbedrijf zag de winst in de eerste zes maanden van dit jaar stijgen, terwijl de prognose werd gehandhaafd. BAM blijft voor 2016 uitgaan van een verbetering van het gecorrigeerde resultaat voor belastingen ten opzichte van vorig jaar. In het algemeen waren analisten te spreken over de resultaten.

Datum: zondag 21 augustus 2016, 17:04
Bron: Alex
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry