Kustconvergentie

21/08
2016
Afgelopen nacht en vanochtend trokken een lijn met zeer zware buien vanaf de Noordzee het land op en veroorzaakte op sommige plaatsen meer dan 30 mm regen (3 emmers per vierkante meter). De buien gingen gepaard met hagel, onweer en windstoten van meer dan 75 kilometer per uur. De buien trekken vandaag langzaam van west naar oost over ons land. Pas later vanmiddag wordt het aan zee lichter.

Depressie

Dat stevige buien werden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Op de weerkaart van vandaag zien we een lagedrukgebied op de Noordzee ten oosten van Schotland. Rondom het lagedrukgebied wordt koele en onstabiele lucht aangevoerd naar ons land. Rondom het lagedrukgebied zien we diverse occlusies (lijnen waarop buien ontstaan)

IJskoud op 5 km hoogte

In de hogere luchtlagen, op 5 km hoogte, is het ijskoud met temperaturen rond -21 graden. Deze bel met koude lucht, een hoogtetrog trok afgelopen nacht en vanochtend ons land binnen.

Warm zeewater

Op dit moment is het zeewater bijna op z’n warmst. Voor de kust worden temperaturen van 18 tot 21 graden gemeten. Door het grote verschil in temperatuur tussen het aardoppervlak en de lucht hoog in de atmosfeer, stijgt lucht snel op en worden gemakkelijk wolken en buien gevormd.

Kustconvergentie

Dan heb je ook nog het effect van kustconvergentie. Kustconvergentie wordt veroorzaakt doordat de aangevoerde lucht boven land meer weerstand ondervindt dan boven zee. Deze toegenomen weerstand zorg er in eerste instantie voor dat de luchtstroom zodra deze boven land komt, wordt afgeremd. Hierdoor neemt de windsnelheid wanneer de lucht verder landinwaarts stroomt snel af. De afname van de wind veroorzaakt een overschot aan lucht op de plek waar de windsnelheid afneemt. Het "te veel" aan lucht kan alleen maar naar boven. Stijgende lucht koelt boven in de atmosfeer waar het kouder wordt af, condenseert en vormt wolken en buien. Door de grotere wrijving boven land neemt niet alleen de windsnelheid af maar ook de Corioliskracht (door de draaiing van de aarde. Zuidwestenwinden op zee draaien zodra ze op landen komen naar zuid- tot zuidwest (krimpende wind). Op de plek waar de grootste verandering van windrichting plaatsvindt, ontstaat een convergentielijn, een lijn waarop de lucht stijgt. Zowel het afnemen van de windsnelheid ten gevolge van de weerstand, als het veranderen van de windrichting zodra de wind boven land komt dragen bij tot sterke stijgende luchtbewegingen. Stijgende luchtbewegingen leiden uiteindelijk tot de vorming van buien.

38 mm en 76 km per uur

De lijn met buien die afgelopen nacht en vanochtend de kust optrok, veroorzaakte op sommige plaatsen meer da 30 mm regen. Ton Wesselius uit Roelfarendsveen tapte tot 10.30 uur 39.5 mm af... In Akersloot (waarneming gezien op www.weerwoord.be) werd 36 mm opgevangen en in Alkmaar zelfs 38 mm. Op de cumulatieve radarbeelden zien we met name tussen IJmuiden en Castricum een gebied met veel neerslag, meer dan 30 mm. Ten tijd van de passage van die zware buien kwam het op diverse plaatsen tot onweer en werden er op enkele plaatsen ook hagelstenen gemeld. Buien veroorzaken altijd wind. De snel stijgende lucht moet op een bepaald moment ook weer naar beneden. Tijdens zo’n downdraft kunnen de windsnelheden tijdelijk flink pieken. De zwaarste windstoot die afgelopen nacht gemeten werd bij IJmuiden had een snelheid van 76 km per uur.

Warmtefront

De buienlijn die zich afgelopen nacht langs de kust heeft gevormd, trekt vandaag het land op. Ook elders in ons land kan het even flink plenzen. Later vanmiddag wordt het vanuit het westen droog en de komt de zon weer tevoorschijn. Helaas niet voor lang. Later vannacht en morgen trekt een warmtefront van zuidwest naar noordoost over ons land. Dit systeem is echter veel minder actief dan de buienlijn die vandaag over ons land trekt. Een warmtefront waarachter warme en vochtige lucht ons land binnenstroomt, gaat gepaard met een dikke laag lage bewolking waaruit regen of motregen valt, hooguit een paar millimeter). Door de hoge luchtvochtigheid kan het zicht flink terug lopen en wordt het mogelijk zelfs wat nevelig. Dieper in de warme sector neemt de luchtvochtigheid af en klaart het op, dit gebeurt pas morgen later op de dag vanuit het zuiden.)

Hete lucht

Vanaf dinsdag draait de stroming naar zuid en wordt vrij snel warme en droge lucht aangevoerd. Na een tegenvallende maandag wat betreft de zon, trekt de bewolking dinsdagochtend snel het land uit. Daarna heeft de zon vrij spel en wordt het door advectie van warme lucht een flink stuk warmer. Op maandag komt het kwik niet hoger dan 20 tot 22 graden. Op dinsdag wordt het met uitzondering van de Wadden overal zomers warm, 25 graden. In Brabant en Limburg wordt het 29 graden. Woensdag en donderdag wordt met een zuidoostelijke stroming nog warmere lucht aangevoerd en wordt het op veel plaatsen (met aflandige winden zelfs tot vlak aan zee) tropisch warm met temperaturen van 30 tot 32 graden.

Bron: MeteoGroup

Datum: zondag 21 augustus 2016, 13:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Alkmaar, Castricum, Leiden, Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry