Kakofonie van tropische stormen bij Japan

20/08
2016
Op de Atlantische Oceaan raast nu, nog ruim ten oosten van het Caribische gebied, tropische storm Fiona. En op de Stille Oceaan is Kay actief, ook een tropische storm die momenteel ruimschoots ten westen van Mexico boven open water trekt en naar verwachting ook alleen boven zee actief blijft. Beiden vormen dus geen direct gevaar voor omliggende bewoonde gebieden. Aan de andere kant van de Stille Oceaan is dat echter wel anders. Tropische storm Dianmu trekt nu afzwakkend het noorden van Vietnam in, richting Myanmar, en rondom Japan zijn er op dit moment drie tropische stormen actief.

De momenteel minst actieve van de 3, Lionrock, vormde zich de afgelopen dagen boven open water en trok vervolgens in een rechte lijn richting Japan, maar boog net daarvoor af naar het zuidwesten. De storm ligt nu ten zuiden van de Japanse regio’s Kansai en Shikoku, met daar langs de zuidkust veel wind en vooral langs de zuidoostkust van Kansai ook regen. De vochtige lucht wordt vanaf zee tegen het bergachtige landschap opgeblazen, waardoor het daar bewolkt en vrij nat is. De meest actieve neerslag lijkt net ten zuiden van Japan te blijven en boven zee te vallen.

Thirteen
Regenachtig is het al wel in de noordelijk gelegen regio’s Tohoku en Kanto. Hoewel tropische storm Thirteen nog een honderdtal kilometer ten zuidoosten/oosten van het vasteland ligt, hebben zij al wel te maken met de neerslag die de storm met zich mee brengt. Thirteen vormde zich in hetzelfde gebied boven zee als Lionrock, maar trok in tegenstelling tot Lionrock noordwestwaarts. De koers blijft hoogstwaarschijnlijk ten oosten van Japan, maar uiteindelijk zal de oostpunt van het meest noordelijke eiland Hokkaido wel geraakt worden, met daar veel regen en wind. De afgelopen dagen kwamen daar al tientallen millimeters regen omlaag op passage van een front en de komende dagen komt daar opnieuw veel neerslag bij.

Categorie 1
De meest actieve van het stel is tropische storm Mindulle. Met windsnelheden van 110 kilometer per uur en windstoten tot bijna 140 kilometer per uur trekt de storm met een snelheid van 30 km/uur noordwaarts richting Japan. Verwacht wordt dat Mindulle komend etmaal verder in kracht gaat toenemen en in de loop van zondag overgaat in een tyfoon in de eerste categorie. Gemiddelde windsnelheden van 130 kilometer per uur worden dan verwacht en bijbehorende windstoten kunnen dan ruim 155 kilometer per uur bereiken. Naar verwachting trekt Mindulle vervolgens nog een etmaal later, met dezelfde windsnelheden, het zuiden van de Japanse regio Kanto in. De koers blijft noordelijk en ook de regio Tohoku krijgt daarmee de volle laag. Pas op de oversteek van Tohoku naar het eiland Hokkaido zwakt de tyfoon iets af en gaat dan weer over in een tropische storm, met iets minder wind, maar nog wel veel regen.

Atlantische Bassin
Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is tot dusverre nog vrij rustig verlopen. Na de bijzondere orkaan Alex in de wintermaand januari, was het een tijdlang heel stil in het Atlantische Bassin, maar inmiddels begint het seizoen op gang te komen. In juni kwam het er tot 3 tropische stormen en de maand augustus kwam tot nu toe op de proppen met orkaan Earl, die veel dood en verderf zaaide in Belize en Mexico, en nu dus tropische storm Fiona. Opvallend is bovendien dat er voor de Afrikaanse westkust nu een aantal gebieden zijn ontstaan die in de gaten worden gehouden. Deze convectieve gebieden kunnen de komende dagen eventueel ook uitgroeien tot een tropische storm of orkaan.

Stille oceaan veel actiever
Het Pacifische Bassin, ofwel het oostelijke deel van de Stille Oceaan, is tot nu toe veel actiever. Ook hier zagen we begin van het jaar, in januari, een categorie 2 orkaan ontstaan (Pali), waarna het een aantal maanden rustiger werd. Op een tropische depressie na was de maand juni ook hier erg kalm en begin juli kwam het seizoen op gang. Inmiddels hebben er vanaf dat moment al 11 stormen een naam gekregen, met dus als laatste in de rij tropische storm Kay. Het orkaanseizoen duurt op zowel het Atlantische als het Pacifische Bassin nog tot eind november voort.

Datum: zaterdag 20 augustus 2016, 15:40
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Belize, Japan, Mexico, Myanmar, Noordelijke, Vietnam

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry