Strakblauwe luchten uitzonderlijk

19/08
2016
Afgelopen woensdag was in vrijwel het hele land de lucht opmerkelijk blauw. Dat hadden we in deze vaak onbestendige zomer nog maar weinig gezien. Daarbij kwam bij ons de vraag naar boven hoeveel dagen dit jaar geheel wolkenloos zijn verlopen. We hebben het voor u uitgezocht….

Dat het weerbeeld in Nederland vaak wolken met zich meebrengt zal waarschijnlijk weinig mensen verbazen. Ons land grenst immers aan de Noordzee waardoor de lucht gemakkelijk vocht oppikt, en dus ook frequent wolken kunnen ontstaan. Toch is de aangevoerde lucht in onze regio soms een stuk droger als de wind aflandig wordt. Hierdoor blijft wolkvorming dan vaak beperkt. Af en toe is de lucht zodanig droog dat zelfs geen of amper een wolk voorkomt. Zo ook afgelopen woensdag.

Blauwe woensdag
Dankzij een kern van relatief hoge luchtdruk boven het centrale en noordelijke deel van de Noordzee, stond woensdag in onze contreien een oostelijke wind. Daarmee werd droge lucht onze landsgrenzen ingeblazen. De relatieve luchtvochtigheid lag op neushoogte in de middag op veel plekken onder 40%. Ook hogerop in de atmosfeer was de lucht behoorlijk droog. Het gevolg was een vrijwel geheel wolkenloze hemel.

In het noorden was de lucht echter wat vochtiger doordat de wind daar iets meer noordoostelijk was met luchtaanvoer van over de Duitse Bocht. Dit resulteerde in toch enkele onschuldige wolken langs de noordkust.

De lucht was niet alleen zo goed als wolkenloos, maar ook de intens blauwe kleur was opmerkelijk. Vaak ziet de lucht wat fletser blauw als gevolg van de aanwezigheid van een vochtigere laag of fijnstof. Met een oost- tot noordoostenwind werd woensdag echter niet alleen relatief weinig vocht, maar ook vrij schone lucht onze kant op geblazen.

Compleet wolkenloze dag uitzonderlijk
Een geheel wolkenloze dag is in Nederland vrij zeldzaam. Een analyse van opgeslagen satellietbeelden laat zien dat het dit jaar slechts op twee eerdere dagen tijdens de daglichtperiode in heel Nederland (zo goed als) wolkenloos was. Dat was op 16 februari en op 19 juli. Op beide dagen lagen wolken wel in de buurt van ons land.

Vaker bijna wolkenloos
Als we ook de dagen meenemen met een klein aandeel bewolking (>80% van de daglichtperiode zonneschijn), dan valt het dit jaar allemaal best mee met de zonneschijn. Over de eerste helft van dit jaar werden in Eelde (Groningen), De Bilt en Maastricht (Beek) namelijk respectievelijk 22, 24 en 25 zonnige dagen (>80% zonneschijn) geregistreerd. Daarmee liggen we nog goed op schema ten opzichte van het langjarig jaargemiddelde. Klimatologisch gezien mogen we op jaarbasis 33 van dit soort zonnige dagen verwachten in de stad Groningen tot zelfs 43 dagen in Den Helder. Dat komt op jaarbasis dus neer op gemiddeld een op de tien dagen die echt zonnig verlopen.

Volgende week waarschijnlijk opnieuw veel zonuren
Na een paar veranderlijke, windrijke en relatief koele dagen knapt het weer vanaf dinsdag waarschijnlijk sterk op. De meeste computerberekeningen komen met hogedrukimpulsen boven het centrale en oostelijke deel van Europa met bij ons opnieuw aanvoer van over het vasteland. Dat betekent dat de middagtemperaturen flink gaan oplopen tot zomerse waarden halverwege de volgende week. Bovendien heeft de zon dan opnieuw de hoofdrol en komt het wellicht nogmaals tot een geheel wolkenloze dag.

Bron: MeteoGroup, KNMI.
Foto voorpagina: Jannes Wiersema.

Datum: vrijdag 19 augustus 2016, 14:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Beek, De Bilt, Den Helder, Groningen, Limburg, Maastricht, Noord-Holland, Noordelijke, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry