Een paar mooie dagen tussendoor

15/08
2016
In een wisselvallige zomer (als deze) stellen zonnige verwachtingen vaak teleur. Wordt een beetje regen verwacht, dan regent het vervolgens echt. En een mooie periode, die ver weg nog wel iets van een hittegolf wegheeft, blijkt uiteindelijk slechts een enkele warme dag. Tot stabiele perioden komt het al helemaal niet; bijna elke dag regent het in Nederland wel ergens.

Als je dit allemaal in je achterhoofd houdt, ziet het er vandaag, morgen en woensdag behoorlijk goed uit. Eindelijk bemoeit een hogedrukgebied zich even met het weer in Nederland. Het trekt vandaag over de Noordzee richting Noorwegen en blijft ook morgen en woensdag nog bepalend. De noordoostelijke wind voert dan lucht aan waarin de zon er behoorlijk doorkomt. Vooral het midden en zuiden van het land profiteren hiervan, het noorden heeft nog met de restanten van oude storingen te kampen. Hier komt dan ook meer bewolking voor en vooral in Groningen met name kan lokaal nog een buitje vallen, zoals vanochtend ook gebeurde.

Sterke lagedrukgebieden
De zomer heeft dit jaar veel last gehad van voor zomerse begrippen sterke lagedrukgebieden, die steeds weer dichtbij wisten te komen. Is van een straalstroom in andere zomers meer dan eens nauwelijks sprake, dit jaar verdween hij vrijwel nooit van de kaarten. Door de invloed van de lagedrukgebieden was het voor hogedrukgebieden lastig om het weer bij ons in de greep te krijgen. Ze waren er wel, bij voorbeeld in de buurt van de Azoren, maar elke keer als filialen van dit hogedrukgebied het bij ons probeerden, kwamen ze te zuidelijk in en waren ook te snel verdwenen. Kreeg het Azorenhoog het zo wel voor elkaar om bij voorbeeld het zuidoosten van Engeland en heel acceptabele en vooral droge zomer te bezorgen, bij ons slaagden storingen er steeds weer in om wolken en buien of soms zelfs een echte regendag te bezorgen. Echt (landelijk) droge dagen waren zeldzaam en bijna dagelijks waren er ook wel wolken die de zon (deels) in de weg zaten.

Hielden de temperaturen het in de juni en julimaand behoorlijk vol, op thermisch vlak valt augustus tot nu toe behoorlijk tegen. Tot en met gisteren stond de gemiddelde temperatuur deze maand ongeveer anderhalve graad onder normaal. Voor de zomer als geheel mogen we tot nu toe nog een halfje boven normaal aantekenen. Stonden we tot voor enige tijd geleden nog bijna in de top tien van warmste zomers, intussen is de zomer van 2016 naar plaats 17 afgezakt.

Oorzaak blijft gissen
Het wisselvallige zomerweer van de laatste tijd lijkt nog een vervolg te zijn op de wisselvallige winter en het wisselvallige voorjaar die we achter de rug hebben. Ook toen waren lagedrukgebieden erg actief en hadden hogedrukgebieden relatief weinig in de melk te brokkelen. Wat hier precies achter zit, blijft een beetje gissen. De sterke El NiƱo, die in het voorjaar ten einde is gegaan, kan nog een zekere invloed hebben gehad, evenals het warme zeewater voor de westkust van de VS. Zeker weten doen we het niet, want deze tak van sprot staat nog in de kinderschoenen.

Nu wel een hogedrukgebied
Intussen is er dus eindelijk wel een hogedrukgebied in onze omgeving aangekomen. Zag het er begin volgende week, toen deze ontwikkeling nog lange termijn was, nog naar uit dat het ook een echt warme periode met zich mee zou kunnen brengen, de werkelijkheid blijkt een stuk gematigder, maar niet minder aangenaam. Aan de oostflank van het hogedrukgebied stroomt namelijk met noordelijke winden relatief koele lucht over Scandinaviƫ uit en een deel daarvan weet ook onze omgeving te bereiken. De bijbehorende storing bracht vanochtend in het noordoosten van Groningen nog wolkenvelden en een enkele lichte bui teweeg. Ook morgen kan een zwakke storing nog tot Noord-Nederland doordringen met dan in Groningen opnieuw een lokale bui.

In de rest van het land voert de noordoostelijke wind echter steeds drogere lucht aan waarin de zon meer en meer de hoofdrol voor zich opeist. Vanavond en de komende nacht klaart het flink op en dalen de temperaturen tot tussen 9 graden in het oosten en noordoosten en 14 graden in het zuidwesten van het land. Morgen is het vooral in het midden en zuiden vrij zonnig, in het noorden komt ook bewolking voor en in Groningen kan nog een bui vallen. De noordoostelijke wind is zwak tot matig en het wordt net als vandaag tussen 19 en plaatselijk 23 graden.

Woensdag de mooiste
Woensdag lijkt de mooiste dag van de week te worden, met overal veel zon, een matige oostelijke wind en middagtemperaturen tussen 22 en lokaal 25 graden. Vanaf donderdag komt vanuit het zuidwesten een storing naderbij. Schijnt eerst de zon nog bij temperaturen tussen 22 en 24 graden, later neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en komen regen- en onweersbuien opzetten. Donderdag kunnen die het zuiden al bereiken, vrijdag neemt ook in de rest van Nederland de buienkans toe. Na vrijdag blijft het dan wisselvallig en gaan de temperaturen weer iets omlaag.

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 15 augustus 2016, 09:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Kampen, Noordelijke, Noorwegen, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry