Regen spoelt de lucht weer schoon

13/08
2016
De Bijvoet bloeit momenteel overal, en in de oostelijke deelstaten van Duitsland bloeit inmiddels ook de sterk allergene Ambrosia. Geen fijn vooruitzicht voor hooikoortspatiënten, want het zal dus niet lang meer duren, voordat deze exoot ook in Nederland zijn pollen gaat verspreiden. Met de komende dagen een hogedrukgebied in de buurt, wat resulteert in vrij rustig zomerweer, zullen de hooikoortsklachten voor veel patiënten dan ook weer gaan opspelen. Toch lijkt het er deze zomer op dat er minder extreme hooikoortsklachten zijn en dat zou deels wel eens met het wisselvallige weer te maken kunnen hebben. De neerslag spoelt namelijk regelmatig de lucht weer even schoon.

Zodra bepaalde planten, bomen en bloemen gaan bloeien, gaan ze pollen afgeven en dat komt in de lucht terecht. Het ene pollen is nauwelijks allergeen en het andere soort is juist sterk allergeen, wat wil zeggen dat mensen met hooikoorts er erg veel last van hebben en klachten krijgen als o.a. niezen, een loopneus en benauwdheidsklachten. Sommige planten bloeien al vroeg in het voorjaar, maar er zijn ook talrijke soorten die pas laat in de zomer gaan bloeien.

Ambrosia
Een laatbloeier is de Ambrosia, ook wel bekend als Alsemambrosia. Een plant die eigenlijk in Noord-Amerika voorkomt, maar door met name de import van kippen- en vogelvoer ook in Europa terecht is gekomen. In dat voer zaten ook vaak zaden van deze plant en er vond dan ook een sterke groei in korte tijd plaats. Inmiddels mag het vogelvoer in sommige Europese landen niet meer geïmporteerd worden, mits de zaden van de Alsemambrosia eruit zijn verwijderd. De plant scheidt ten eerste een stof uit die de groei van andere planten in de omgeving belemmert en ten tweede verlengt de plant het hooikoortsseizoen met twee maanden. De Ambrosia verspreidt zoveel pollen, dat de allergische werking ervan nog enkele malen sterker is dan van grassen, de tot nu toe grootste veroorzaker van hooikoorts in Nederland.

Wind en regen
Rustig zomerweer, met veel zon, weinig wind en geen neerslag, is voor hooikoortspatiënten funest. Het pollen blijft onder deze omstandigheden in de lucht hangen, waardoor de klachten aanhouden. Pas als het een beetje gaat waaien of als er een buitje of wat regen valt, nemen de klachten iets af. Vaak wordt mensen met hooikoorts dan ook aangeraden om wat vaker aan de kust te vertoeven, omdat het daar vaak iets harder waait en de lucht daardoor deels schoon wordt geblazen. Ook regen of een bui wil nog wel eens helpen om de lucht grotendeels pollenvrij te krijgen en dat laatste is deze zomer tot nu toe gunstig geweest voor de hooikoortspatiënten.

Nog geen enkele droge dag in augustus
Als we alleen even terug kijken naar de maand augustus tot nu toe is er landelijk gezien geen enkele geheel droge dag geweest. Iedere dag valt er wel ergens in het land een bui of wat regen. Met een opbouwend hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan wordt het de komende dagen wel rustiger met weinig wind, steeds vaker zon, iets hogere maximumtemperaturen en dus geen neerslag, maar dat zouden dus de eerste droge dagen van deze augustusmaand zijn.

Twee droge dagen in juli
Ook de julimaand had nauwelijks droge dagen. Welgeteld waren het er twee en wel 19 en 20 juli. De rest van de maand viel er dagelijks wel ergens in het land neerslag. Wel zien we grote verschillen in de hoeveelheid neerslag. Zo is het landinwaarts in deze tijd van het jaar veel natter dan aan de kust. Het doorlopende potentieel neerslagoverschot staat in het zuidoosten van het land bijvoorbeeld op circa 120 millimeter in de plus, dus daar is het nat, terwijl de meter langs de noordwestkust juist negatief uitslaat, met daar een tekort van ongeveer 150 millimeter. Dit is in de zomer overigens wel een bekend fenomeen en dat heeft vooral te maken met het feit dat het landinwaarts in de zomer warmer wordt, waardoor er daar gemakkelijker buien ontstaan. De kust profiteert in deze maanden van het nog ‘relatief koele’ water van de Noordzee, waardoor buien daar minder snel kans maken.

Bronnen: MeteoGroup, Pollennieuws.nl

Datum: zaterdag 13 augustus 2016, 15:13
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry