De restanten van Earl heten nu Javier

09/08
2016
Afgelopen vrijdag schreven we in deze rubriek al over de mogelijke doorstart van tropische storm Earl. Diverse weermodellen, waaronder het Europese ECMWF, zouden hem de (redelijk zeldzame) oversteek laten maken van het Atlantische bassin naar het Pacifische bassin, en zo geschiede. Er was officieel wel geen sprake meer van een tropische depressie, maar de restanten van de oud-orkaan Earl herpakten zich boven de Mexicaanse westkust en vormen nu tropische storm Javier.

Na het desastreuze pad van Earl over Belize en delen van Mexico, waarbij het tot veel schade en tientallen doden kwam, zwakte de storm door gebrek aan voeding en door wrijving steeds verder af boven de bergen in het oosten van Mexico. De vochtige lucht die achterbleef, het restant van Earl, werd echter opgepikt door een lagedrukgebied voor de Mexicaanse westkust, waarna op 7 augustus in de vroege ochtend tropische storm Javier tot ontwikkeling kwam.

Baja California
Afgelopen nacht lag Javier nog iets ten zuid-zuidwesten van Cabo San Lucas in de meest zuidelijke punt van het Mexicaanse schiereiland Baja California. Vanochtend (lokale tijd) lag de kern van de tropische storm net iets ten westen van het eiland en de verwachting is dat het geheel de komende dagen met een snelheid van ongeveer 10 kilometer per uur langs de kust noordwestwaarts trekt.

Enorme impact
Hoewel de kern van Javier dus niet pal over het schiereiland trekt, is de impact er nu al enorm. Het regent tot tientallen kilometer buiten de kern. In de zuidelijke punt regent het zo hard, dat het er al tot overstromingen is gekomen. Naar verwachting valt daar zo’n 200 tot 300 millimeter regen in korte tijd. Verder noordwaarts nemen de neerslaghoeveelheden iets af, maar ook dan kan het lokaal nog tot wateroverlast komen.

Wind
Ook gaat Javier gepaard met veel wind. In de loop van de dag verwacht men een gemiddelde windsnelheid van bijna 95 kilometer per uur en zeer zware windstoten tot rond 110 kilometer per uur. Dit soort windsnelheden komen tot ongeveer 75 kilometer buiten de kern van de tropische storm voor, dus Baja California krijgt wat de wind betreft ook een full-hit. Naar verwachting neemt Javier in de loop van deze dinsdag iets af, maar ook dan zal het op veel plaatsen op het schiereiland nog tot noodweer komen met veel neerslag en wind.

Ivette
Ten zuidwesten van Javier raast momenteel ook nog steeds ex-tropische storm Ivette. Zij is inmiddels dermate afgezwakt dat ze nu over aan het gaan is in een reguliere depressie, met windsnelheden van 45 kilometer per uur en windstoten tot 65 kilometer per uur, en trekt vandaag iets ten zuidoosten van Hawaii langs. Op wat meer wind na, zullen ze daar echter weinig van merken.

Bronnen: MeteoGroup, NOAA, Tropical Storm Risk

Datum: dinsdag 9 augustus 2016, 15:05
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Belize, Bergen, Limburg, Mexico, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry