Herfst in augustus

08/08
2016
Wat een zure appel deze week. Midden in de zomervakantie en de maximumtemperaturen schommelen de komende dagen tussen 16 en 19 graden. Te koud voor de tijd van het jaar en dan ook nog eens nat weer op komst. Kunnen we de zomer van 2016 afschrijven?

Zware windstoten
Afgelopen nacht waaide het vrij stevig, vooral aan zee. Daar stond een windkracht 6. In de zomer zien we vaak dat de nacht zwoel verloopt wanneer het waait en er ook nog eens wolkenvelden overtrekken. Het koelde dan ook af tot rond 17 graden, hoge minimumtemperaturen. Die 17 graden gaan we de komende dagen overdag met moeite halen. Woensdag lijkt het dieptepunt te zijn, met zo’n 16 graden, in een bui is het dan zelfs nog wat kouder. En dan lijkt de zomer ver weg…

Koufront
Het koufront dat vanochtend vroeg over ons land trok, lag afgelopen nacht nog over Schotland. Daar heeft de wind flink uitgehaald, tot zelfs een windstoot van bijna 160 km/uur in het hoger gelegen Cairngorm (1200 meter). Niet alleen in de bergen ging het tekeer, ook op lager gelegen weerstations zijn zware windstoten gemeten van meer dan 100 kilometer per uur. Dat koufront is inmiddels ons land uit. Erachter draait de wind naar het noordwesten en zo komt steeds killere lucht binnensijpelen.

Herfst
Zo wordt het dinsdag zo’n 16 tot 18 graden. Het zeewater is zelfs nog warmer met 19 graden! Een echte herfstsituatie. Koudere lucht strijkt over warmer zeewater en zo gaan buien ontstaan. Die buien kunnen zelfs een klap onweer opleveren. Meteorologisch gezien is het een aparte situatie zo midden in augustus. Maar met geregeld zon zal het morgen van tijd tot tijd nog best een mooie dag zijn.

Midden van de week
Het dieptepunt lijkt voor de woensdag en de donderdag bestemd te zijn. We starten dan ’s ochtends met 8 graden. Vrij veel bewolking en buien/regen zorgen ervoor dat het in de middag niet warmer wordt het grofweg 16 of 17 graden. In een bui is het nog een stuk kouder. Vrijdag zouden we nog pech kunnen hebben met een slepend front. Wel lijken we tegen die tijd de 20 graden weer aan te tikken.

Lichtpuntje
En dan lijkt de zomer ook weer terug te keren. In het weekend wordt het waarschijnlijk rondom de 20 tot 23 graden. Na het weekend volgt wellicht wat meer warmte. En belangrijker nog, de zon lijkt dan meer ruimte te krijgen. Toch wel essentieel voor het vakantiegevoel!

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 8 augustus 2016, 12:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry