Maakt tropische depressie Earl een doorstart?

05/08
2016
In eigen land is het momenteel vrij rustig zomerweer, maar Mexico is in de ban van tropische storm Earl. Eind juli werd in het Caribisch gebied een georganiseerd buiengebied al goed in de gaten gehouden en op 2 augustus was daar uiteindelijk tropische storm Earl. De vijfde genaamde storm in het Atlantische bassin. Earl trok vrij snel richting Belize en het Mexicaanse schiereiland Yucatan en werd net voor de kust van Belize nog een orkaan in de eerste categorie. Inmiddels is Earl boven land gearriveerd en sterk afgezwakt, maar diverse berekeningen laten de storm uiteindelijk de oversteek naar de Stille Oceaan maken, waarna hij opnieuw activeert en weer uitgroeit tot een orkaan. De meningen zijn hier echter nog over verdeeld.

Ze zijn redelijk zeldzaam, maar niet uniek… orkanen of tropische stormen die de oversteek weten te maken van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan of andersom. Eén van de laatste die dat deed was tropische storm Hermine. Zij maakte in augustus 2010 de oversteek van het Pacifische bassin naar het Atlantische bassin, om via de Golf van Mexico, een aantal dagen later in de Amerikaanse staat Kansas te eindigen als reguliere depressie.

Meningen zijn verdeeld
Hoewel het Amerikaanse weermodel GFS of NCEP tropische storm Earl noordwaarts laten afbuigen, richting de Golf van Mexico, laten het Europese weermodel ECMWF en ook het Engelse UKMO iets anders zien. Zij verwachten dat Earl in afgezwakte vorm over Mexico trekt en vervolgens boven de Stille Oceaan een doorstart zal maken. Al activerend lijkt het geheel hierna naar Baja California te trekken, om vervolgens definitief boven het noordwesten van Mexico uit te sterven. Tropische storm Earl is goed te volgen via deze pagina: http://www.meteoearth.com

In eigen land een stuk rustiger
Keren we even terug naar eigen land, dan gaat het er een stuk rustiger aan toe. Een hogedrukgebied probeert vanuit het zuidwesten steeds meer invloed op het weer in onze omgeving te krijgen, maar tot echt standvastig en stabiel zomerweer komt het voorlopig niet. Onder invloed van het hogedrukgebied komt de zon de komende dagen wel geregeld aan bod, maar ook iedere dag valt ergens wel een bui.

Buienlijn
Na eerst nog brede opklaringen gedurende de avond neemt in de nacht naar zaterdag de bewolking vanuit het noordwesten toe en lokaal valt dan ook al een bui. Deze storing trekt zaterdagochtend van noordwest naar zuidoost over het land, waarna het in de loop van de ochtend vanuit het westen heel geleidelijk alweer begint op te klaren. Later in de middag wordt het ook landinwaarts droog en komt ook daar de zon nog even goed aan bod.

Tweetal storingen
In de nacht naar zondag schampt het staartje van een warmtefront, horend bij een lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse eilanden, onze omgeving, waardoor de bewolking iets toeneemt. Op de vroege zondagochtend passeert vervolgens nog een koufront en vallen enkele buien. In de loop van de dag trekt het geheel oostwaarts weg, waarna het opnieuw vanuit het westen droog wordt en opklaart, als laatste weer in het binnenland.

Tijdelijke temperatuurpiek
Hoewel de maximumtemperaturen zaterdag met 20 tot 22 graden nog iets aan de lage kant zijn voor de tijd van het jaar, stroomt zondag met een stevige zuidwestenwind wat warmere lucht het land in. Aan de kust wordt het daarmee een graad of 22 en landinwaarts wordt het op de warmste plekken 25 graden. Deze piek is echter van korte duur, want na het weekend zakt het kwik weer flink, waarna we halverwege volgende week met een graad of 17 ruimschoots onder de norm lijken uit te komen. Tevens neemt de wisselvalligheid weer toe, maar net als bij tropische storm Earl kan het ook hier op de lange termijn nog alle kanten op.

Datum: vrijdag 5 augustus 2016, 14:23
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Belize, Kansas, Mexico, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry