Badewetter und Unwetter? Het Oostenrijkse weer

04/08
2016
Vandaag staan we stil bij het weer in Oostenrijk en de weersverwachting voor het Alpenland.

Ik geef het meteen toe, het is ook eigen belang dat er vandaag over het weer in Oostenrijk wordt geschreven, aangezien ik binnenkort- zoals ieder jaar in de zomer - in dit land vakantie vier en dan met name Tirol...Oostenrijk was vorig jaar bij Zoover overigens het beste vakantieland bij de Nederlanders. Na de zomervakantie 2015 werden ruim 150.000 vakantiebeoordelingen gemeten en daaruit kwam naar voren dat Oostenrijk het beste vakantieland is, volgens de stemmers op Zoover.

Het klimaat van Oostenrijk
Volgens het klimaatsysteem van Köppen zijn er drie verschillende klimaten in Oostenrijk. De hoogste gebieden in onder andere Tirol en Vorarlberg hebben een hooggebergteklimaat, type EH. De lagergelegen delen hebben een gematigd landklimaat, type Dfb. De overgangsgebieden tussen deze twee klimaatzones hebben een koud landklimaat met koude winters en vrij koele zomers. Er is vrijwel geen invloed van de zee en dat heeft zo zijn uitwerkingen op het Oostenrijkse weer. Dat kent een 'grimmig' karakter. Het weerbeeld kan binnen 1 of enkele dagen omslaan en ook binnen het land zelf kunnen op hetzelfde moment vrij grote verschillen optreden. Vooral de Alpen zijn hier zeer vatbaar voor en zelfs per berg of zijde van een berg kunnen grote verschillen voorkomen. Het 'bergweer' is dan ook lastig goed te verwachten, vooral op die momenten als men zich in lagergelegen gebieden tussen hoge bergtoppen bevindt. Het is dan vaak moeilijk in te schatten wat er precies gebeurt en nog gaat gebeuren, bijvoorbeeld in het geval van (zich nog ontwikkelende) onweersbuien. Zo kan aan de ene zijde van de berg een stortbui ontstaan of al vallen, terwijl je aan de andere kant (nog) in de zon kunt wandelen...

Warmere zomers dan bij ons
De temperaturen in Oostenrijk komen in de zomer hoger uit dan bij ons, al wordt het vanaf ongeveer 1800 meter weinig 25 graden of warmer. Vooral in het zuiden en westen van Oostenrijk valt er meer regen dan in het oosten, zoals in de omgeving van Wenen. In de berggebieden onweert het regelmatig en in de dalen kan het soms flink tekeergaan met (grote) hagelstenen en veel regenwater in korte tijd. De meeste regen valt aan de noordzijde van de Alpen waar de depressie vanaf de Noordzee en oceaan 'opgevangen' worden.

Stau
Bekend weersfenomeen in de Alpen is de stuwingsneerslag, ofwel Stau. Aan de loefzijde komen de wolken die door de berg omhoog worden gestuwd. Hoe hoger, hoe kouder en des te minder water de wolk kan bevatten. Dit water komt er uit als neerslag, en tegen de tijd dat de wolk de berg over is, is het water eruit. Aan de andere kant, de lijzijde, is het daarom gemiddeld veel droger. Welke kant de loefzijde is, is de zijde waar gemiddeld de meeste wind vandaan komt. We onderscheiden Nordstau en Südstau. Een noordelijke stroming brengt aan de noord- en westzijde bij Nordstau veel neerslag, een zuidelijke stroming doet hetzelfde aan de zuid- en oostzijde van de Alpen in het geval van Südstau. Dit levert tientallen millimeters regen en/of sneeuw op. Vaak komt het dan ook tot regionale/lokale wateroverlast en "Murenabgängen" (aardverschuivingen).

Winterweer
Gedurende het winterseizoen valt zeker in de berggebieden vaak sneeuw. De wintermaanden in Oostenrijk staan vrijwel geheel in het teken van wintersport. Voor allerlei wintersporten is het land één van de populairste skibestemmingen ter wereld. De hoogste bergtoppen (boven ruim 3000 meter) hebben eeuwige sneeuw. Deze toppen zien het hele jaar door wit van de sneeuw. Het hele jaar door kun je er 'gletsjerskiën'.

Gletsjers
Oostenrijk telt in totaal 8 gletsjers, waaronder de Pasterzegletsjer. De Pasterze is met zijn 8 kilometer lengte de grootste gletsjer van het land. Hij bevindt zich aan de voet van de Großglockner in het Mölltall (Pasterzenboden) bij Heiligenblut. Sinds 1856 is de 30 km² grote ijsmassa met de helft afgenomen. Jaarlijks verliest de Pasterze ongeveer 25 meter lengte, waardoor de wandelroute steeds verandert. De gletsjer is bereikbaar vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Boven de gletsjer is op 3463 m hoogte de Johannisberg te zien, één van de bergtoppen van de Großglocknergroep. Ernaast ligt de Sonnenwelleckvan 3261m en de hoogste top, de Großglockner, van 3798m. De gletsjerbodem is per trap of lift te bereiken. Het lopen over de gletsjer met zijn vele spleten is een unieke ervaring.

Het Oostenrijkse weer van nu en de komende dagen: Badewetter?
Als we kijken naar het Oostenrijkse weer van dit moment dan zien we overal in het land veel zonneschijn en hoge temperaturen. "Badewetter", met in de dalen vanmiddag rond de 30 graden. In de bergen is het uiteraard koeler, of beter: minder warm. Want op 1500 meter hoogte bijvoorbeeld wordt het rond 20 graden. Het front dat bij ons de afgelopen 2 dagen regen veroorzaakte, is inmiddels op weg naar Oostenrijk. Het vormt de scheidingslijn tussen warmte in het oosten en koelere lucht in West-Europa. Daarbij wordt de activiteit van het front ook bepaald door een lagedrukgebied op hoogte dat met het zwaartepunt over Zwitserland en Italië beweegt. Dit alles levert veel wolken, flink wat regen en lokaal onweer op. In Oostenrijk komt de meeste neerslag, ook met kans op onweer, in de nacht naar vrijdag en vrijdag ochtend omlaag. In Wenen en omgeving begint de dag nog wel zonnig overigens, daar vooral later op de dag wolken en (wat) regen.

Op en af
In het weekend neemt een hogedrukgebied het roer over. Het is dan weer droog en zaterdag zijn er perioden met zon, dus ook (enkele) wolkenvelden. Het wordt dan op veel plaatsen tussen 20 en 25 graden. Zondag wordt het zonniger en stijgt de temperatuur in de dalen tot zomerse waarden van rond de 25 graden, lokaal iets warmer, in Karinthië 27 graden. Maandag en dinsdag blijft het doorzomeren, met veel zon en maximaal 26-29 graden. Op woensdag brengt een storing in Oostenrijk een paar regen- en onweersbuien en wordt het wat minder warm. Op donderdag lijkt het weer droog te zijn met veel zonneschijn en maximumtemperaturen die in de dalen wederom boven de 25 graden uitkomen, waarna het vrijdag (veel) koeler is en een volgend front met mogelijk veel regen zijn opwachting maakt. Voor het hieropvolgende weekend worden meest droog weer, perioden met zon en maximaal zo'n 20-25 graden verwacht. Kortom, van alles wat de eerstkomende dagen, het zomerweer gaat er op en af.

Volg de weersverwachting voor Oostenrijk en andere Europese landen hier.

Bronnen: Zoover, Wikipedia, MeteoGroup. Foto's: Jordi Bloem.

Datum: donderdag 4 augustus 2016, 11:33
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Noord-Holland, Noordelijke, Oostenrijk, Wenen, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry