Belize wacht op orkaan Earl

03/08
2016
Belize is een relatief klein koninkrijk in Midden-Amerika. Het ligt aan de Caribische Zee en is qua topografie relatief vlak, met uitzondering van een wat hoger gebergte in het zuiden. Deze keten, met een hoogste top van ruim 1100 meter, heet het Mayagebergte. En verraadt direct iets van de geschiedenis van dit land. Vroeger was het een rijk van de Maya’s. Na de Middeleeuwen maakten de Spanjaarden er de dienst uit en in de 19e eeuw werd het gekoloniseerd door Britse houthandelaren en piraten. Het werd als Brits Honduras een Britse kolonie. Ruim honderd jaar later was het Brexit en kreeg het land in 1973 de naam Belize. Helemaal rustig was het er niet direct. Buurland Guatemala maakte aanspraak op een deel van het grondgebied. Pas in 1991 erkende Guatemala het grondgebied van Belize, al schijnen er tot de dag van vandaag meningsverschillen te zijn over de exacte positie van de grenzen tussen beide staten.

Verbleekt koraal

Belize kent een rijke natuur, zowel op het land als voor de kust. Zo vinden we er het op een na grootste koraalrif ter wereld. En zijn er aan de kust magrovebossen en verder landinwaarts tropische regenwouden. Het koraalrif was recent in het nieuws door sterke verbleking. Verbleking van koraal wordt direct in verband gebracht met klimaatverandering. Het komt wereldwijd steeds vaker voor en vormt zelfs een ernstige bedreiging voor de levensvatbaarheid van het voor maritieme ecosystemen zo belangrijke koraal. We schreven er hier al vaker over.

Tropisch en regenrijk klimaat

Belize kent een tropisch klimaat met aanzienlijke hoeveelheden regen. Zo valt er in de hoofdstad Belize City in de maanden juni tot en met oktober gemiddeld 200 tot zelfs meer dan 250 millimeter. Per maand dus. In vijf maanden meer dan 1000 millimeter. Overdag stijgt het kwik in deze natte maanden tot gemiddeld ruim 30 graden en uiteraard zijn de nachten ook warm. Vaak komt het kwik in de tropennachten er amper onder de 25 graden. De meeste neerslag valt door bijna dagelijkse onweersbuien. Maar soms slaagt een tropische storm of een orkaan erin om Belize aan te doen. Op zich ligt Belize enigszins afgeschermd door Nicaragua en Honduras. Het Mexicaanse schiereiland Yucatan is doorgaans veel vaker dan Belize het doelwit van krachtige wervelstormen vanaf de Caribische Zee.

Gevaarlijk systeem

Maar dit keer ligt Belize wel vrijwel exact in het pad van de snel ontwikkelende storm Earl. Het systeem heeft de orkaanstatus nog niet bereikt maar dat lijkt een kwestie van (korte) tijd. Volgens de verwachting van het National Hurricane Centre koerst het centrum van Earl over tropisch warm zeewater van 30 graden en zijn de atmosferische omstandigheden wat betreft windsnelheid op grotere hoogte gunstig voor een snelle verder activatie. Het zal niet de eerste keer zijn dat een orkaan veel sneller uitgroeit tot een levensgevaarlijk systeem dan rekenmodellen kort ervoor nog aangaven. Voor als nog gaat men er van uit dat Earl de kust van Belize treft met windsnelheden van 120 kilometer per uur. In de eerste plaats gevaarlijk voor de inwoners. Maar toch ook voor het al flink aangetaste koraal. Dat is nu extra kwetsbaar voor de zware golfslag waarmee de komst van Earl samengaat.

Researchflight met de Orion

Earl heeft de afgelopen dagen oostelijker in het Caribische gebied al flink huisgehouden. In de Dominicaanse Republiek zijn tenminste 6 mensen omgekomen door het natuurgeweld. Toen was het nog niet eens een officiële storm, nu dus wel. En Earl wordt nog sterker. Afgelopen nacht heeft de NOAA voor de tweede maal een onderzoeksmissie naar Earl uitgevoerd met een speciaal voor dit doel omgebouwd vliegtuig, een Orion. Er zijn nog meer ogen vanuit de ruimte gericht op Earl. Niet alleen vanuit de weersatellieten, maar ook vanuit het Internationaal Ruimtestation. Vanochtend doken op het internet mooie beelden op vanuit het ISS.

Zomerse zondag

In ons land voorlopig geen tropische omstandigheden maar er is wel een weersverbetering op komst. Vanaf vanmiddag begint de zon zich geleidelijk wat vaker te laten zien al kan er tot en met zaterdag ook nog wel af en toe een bui vallen. Zondag wordt volgens de huidige berekeningen een ronduit zomerse dag met veel zon en temperaturen van 25 tot lokaal zelfs 28 graden. Volgende week komt de klad er weer in maar echt slecht wordt het volgende week niet.

Datum: woensdag 3 augustus 2016, 12:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Belize, Dominicaanse, Dominicaanse Republiek, Guatemala, Honduras, Nicaragua

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry