Woningeigenaren Utrecht controleren kenmerken via Mijn WOZ

07/07
2016
Woningeigenaren Utrecht controleren kenmerken via Mijn WOZ

07-07-2016 Huiseigenaren in Utrecht Zuid, Vleuten en De Meern kunnen vanaf vandaag deelnemen aan Mijn WOZ. Hiermee krijgen ze de mogelijkheid de objectkenmerken van hun woning te controleren en aan te passen. Aan de hand van deze gegevens wordt de WOZ-waarde vastgesteld. Eigenaren hebben daarmee meer inzicht in de wijze waarop de WOZ-waarde tot stand komt en kunnen gegevens actualiseren. De ervaring leert dat het aantal bezwaarschriften hierdoor afneemt.

Wethouder Jeroen Kreijkamp (Financiën): “Veel mensen vragen zich af hoe de gemeente de WOZ-waarde van hun huis bepaalt. Ze zijn het niet altijd eens met de vastgestelde waarde. Via ‘Mijn WOZ’ krijgen ze hier meer inzicht in en kunnen ze vooraf hun gegevens controleren en waar nodig aanpassen aan de werkelijke situatie.”

Permanent beschikbaar
Op 7 juli 2016 krijgen huiseigenaren met een woning in Utrecht Zuid, Vleuten en De Meern een uitnodigingsbrief met daarin de mogelijkheid om via Mijn WOZ de gegevens van hun woning te controleren. Deze mogelijkheid is permanent opengesteld, eigenaren kunnen op ieder gewenst moment de gegevens van hun woning bekijken, wijzigen en/of aanvullen. De BghU voert Mijn WOZ uit in opdracht van de gemeente Utrecht en wil woningeigenaren meer betrekken bij de totstandkoming van de WOZ-waarde van hun woning.

Juiste weergave objectkenmerken
Mijn WOZ is een faciliteit in het digitaal loket op bghu.nl waarmee eigenaren van een woning inzage hebben in de objectkenmerken van hun woning. Objectkenmerken die van belang zijn bij de jaarlijkse waardebepaling van de woning in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ). Als bepaalde kenmerken niet juist zijn weergegeven (bijv. oppervlakte, bouwjaar of staat van onderhoud), kan de woningeigenaar dit melden via Mijn WOZ. Zo heeft de taxateur de juiste gegevens beschikbaar om de uiteindelijke WOZ-waarde van de woning te bepalen. Dit maakt het mogelijk een formele en dure bezwaarprocedure te vervangen door een informele en goedkopere melding.

Ervaring

De BghU heeft in 2014 en 2015 een proef gedaan met Mijn WOZ in de Utrechtse wijken Lunetten, Hoograven en Vleuterweide en in de gemeente De Bilt. Op basis van de evaluatie is besloten om hieraan vanaf 2016 een permanent vervolg te geven. De BghU heeft de toepassing ‘Controle kenmerken WOZ-objecten’ in het eigen systeem geïntegreerd en deze wordt gefaseerd beschikbaar gesteld voor de overheidsorganisaties die deelnemen in de BghU. Naar verwachting zijn in 2017 alle deelnemers aangesloten.

Over de BghU
De BghU – Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht – is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Zeist. De BghU voert namens deze partijen de heffing en invordering van lokale belastingen uit. Ook stelt de BghU jaarlijks de WOZ-waarden van alle onroerende zaken in de deelnemende gemeenten vast.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de BghU en de gemeente Utrecht.

Datum: donderdag 7 juli 2016, 15:19
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Zeist

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry