Steeds meer en oudere bomen in Utrecht

08/07
2016
Steeds meer en oudere bomen in Utrecht

08-07-2016 Het aantal bomen dat de gemeente Utrecht beheert is de afgelopen jaren gestaag toegenomen tot bijna 160.000. Daarnaast telt de stad meer volwassen bomen. Bij nieuwe aanplant plant de gemeente waar mogelijk grotere bomen. Daar waar bij herinrichtingen bomen geveld moeten worden, kijkt de gemeente naar mogelijkheden om bomen te verplaatsen. Deze acties en zorgvuldig beheer van het Utrechts groen leveren resultaat op, zo blijkt uit de evaluatie van het Bomenbeleid over de periode 2013-2016.

Het aantal bomen groeide de afgelopen drie jaar met ongeveer 4000, grotendeels dankzij de aanplant van bomen in Leidsche Rijn. De andere bomen die de gemeente Utrecht beheert staan onder meer op gemeentelijk begraafplaatsen en op de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. In het Maximapark ontwikkelt de gemeente momenteel onder andere nieuwe bosplantsoenen, waarvoor samen met vrijwilligers vele duizenden kleine boompjes worden geplant. Ook in het Stationsgebied komen bomen terug, zoals langs de Stadssingel en op de Moreelsebrug.

Naast deze gemeentelijke bomen zijn er nog tienduizenden bomen binnen de gemeente in beheer bij particulieren en bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Ook daar zien we een stevige groei. Zo zijn dit voorjaar in Haarzuilens 70.000 bomen geplant in het nieuwe parkbos De Haar.

Bomenbeleid
In 2009 werd het Bomenbeleid vastgesteld. Transparantie en communicatie over besluiten over bomen en zorgvuldig beheer en behoud van bomen staan hierin centraal. Bij ruimtelijke ingrepen zoals nieuwbouw of onderhoud is de bomenparagraaf geïntroduceerd als onderdeel van de planvorming. Hierin worden de gevolgen van ruimtelijke ontwikkelingen voor bomen in beeld gebracht en meegewogen. Dit leidt tot minder kap van bomen en er wordt vaker gekozen voor andere oplossingen. Bij herinrichtingen verplaatst de gemeente vaker bomen als het handhaven van bomen op de oorspronkelijke plek niet mogelijk is.

Utrecht streeft ook naar meer volwassen bomen. De gemiddelde leeftijd van de Utrechtse bomen stijgt de afgelopen jaren voorzichtig. Extra aandacht voor groeiomstandigheden helpt om bomen vitaal te houden. Zo zorgt de gemeente bij aanplant voor voldoende ondergrondse groeiruimte en krijgen bomen met een verminderde vitaliteit door bemesting en beluchting van de groeiplaats weer een betere toekomst. Ook zet de gemeente in op soortendiversiteit in het Utrechtse bomenbestand waardoor de gevolgen van ziekten als de kastanjeziekte en iepziekte minder ingrijpend zijn voor het totale bomenbestand.

Groei in beeld
De wijze waarop de gemeente stadsbomen beheert en onderhoud is in beeld gebracht. Zie deze film over de levenscyclus van de Utrechtse stadsboom: www.utrecht.nl/bomen.

Datum: vrijdag 8 juli 2016, 13:06
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry