Tweede plek voor Douane op logistieke index

13/07
2016
Onlangs is de Logistics Performance Index van de Wereldbank verschenen. Op de indicator douanezaken scoort de Nederlandse Douane wederom hoge ogen. Na Singapore staat de Douane op een gedeelde tweede plaats met Duitsland, waarbij we Finland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden nipt achter ons hebben kunnen laten.

De index is eerder verschenen in 2014, 2012, 2010 en 2007, waarbij Nederland 2 jaar geleden nog Noorwegen, Duitsland en Zweden voor moesten laten gaan. Op de overall index – die alle logistieke activiteiten meet, waaronder douane-logistieke performance en infrastructuur – scoort Nederland overigens een vierde plek, en staat Duitsland op nummer 1.

De index wordt gevuld op basis van questionnaires die landelijke organisaties uitzetten naar duizenden bedrijven in de hele wereld. Dat resulteert in performance indicatoren over het land van vestiging van die bedrijven en de ervaringen met telkens tenminste 5 andere landen.

De index is door de Wereldbank opgesteld om ontwikkelingslanden te stimuleren in hun ontwikkeling door een competitieve component voor die landen in te brengen. Buiten verwachting vormt het onderzoek echter al jaren een belangrijk instrument voor bedrijven in de hoop ontwikkelde landen voor een vestigings- en logistieke beleid.

De veranderingen zijn steeds talrijk: opkomende spelers in Azië en inmiddels ook in het Midden Oosten stijgen gestaag. “Dit betekent dat het blijven werken aan de Nederlandse concurrentiekracht een belangrijke taak blijft voor ons als douaneautoriteit”, aldus Frank Heijmann, hoofd handelsrelaties Douane Nederland. “Onze pijlers zijn risicogericht, hoge mate van dienstverlening, werken op basis van vertrouwen en samenwerking met bedrijfsleven en wetenschap. Deze pijlers moeten blijven bijdragen aan handelsfacilitatie met efficiëntere en effectievere controles met minimalisering van inbreuk in de logistiek. En daar werken we allen graag aan mee.”

Bekijk de uitslagen van de index op de website van de Wereldbank.

Datum: woensdag 13 juli 2016, 16:08
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: Duitsland, Finland, Noorwegen, Singapore, Verenigd Koninkrijk, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry