Koning bezoekt genie tijdens vierdaagse

22/07
2016
Het betrof een bijzondere Nijmeegse vierdaagse dit jaar. Niet alleen omdat het de 100ste editie was, maar ook omdat koning Willem-Alexander het genie-rustpunt bij de vouwbrug over de Maas bij Cuijk bezocht. Commandant regiment Genietroepen kolonel Burg Valk gaf de majesteit midden op de rivier uitleg over de militaire overspanning.

Het regimentslied wordt ten gehore gebracht.

Op Heumensoord zorgt Defensie voor eten.

Even stilte op de Canadese begraafplaats in Groesbeek.

Het detachement van 13 Lichte Brigade.

Uiteraard werd het regimentslied gezongen en de koning op het traditionele glaasje brandewijn getrakteerd.

Nederlandse genisten van 105 Geniecompagnie Waterbouw legden deze week met Duitse collega's 2 maal de vouwbrug over de Maas tussen Cuijk en Mook.

Gisteren werd bij wijze van proef de brug kort gesloten zodat in het midden beide burgermeesters elkaar de hand konden schudden. Daarna is de verbinding weer snel afgebroken om de stremming van de scheepvaart zo kort mogelijk te houden. Vanmorgen herhaalde de sluiting zich, maar dit maal voor de lopers.

Afwisselend weer

Bijna 5.500 militairen uit 31 landen – ruwweg 1.800 uit Nederland - legden dagelijks 40 (detachementen), 50 of zelfs 55 kilometer af in de omgeving van de stad. Ze verbleven op Kamp Heumensoord en 160 medewerkers van Paresto voorzagen de deelnemers alle dagen van maaltijden. Een paar individueel lopende collega’s lieten zich verleiden de ‘ereronde’ te lopen: na de dagelijkse afstand eenmalig nog eens 50 km. Om de volgende dag ‘gewoon’ weer de 50 te doen.

Deze editie van het evenement kende een zeer divers weerbeeld: tropische temperaturen aan het begin en stortregens op de laatste dag. De lopers lieten zich door het overvloedig vallende hemelwater niet uit het veld slaan.

Kapitein Nienke Hulsman loopt voor de tweede keer:“ Vanmorgen was het zwaar met de regen en het onweer, maar rond een uur of 11 werd het weer warm en alle mensen trokken mij er doorheen. Echt de mooiste dag van de week. Als fysiotherapeute vind ik dat het goed te doen is als je maar goed traint. Stijve spieren zijn natuurlijk normaal.”

Bij de vouwbrug in Cuijk ontvingen traditiegetrouw de representatiefste detachementen van elk krijgsmachtdeel het Vierdaagsevaantje. Een jury beoordeelde de detachementen op onder meer discipline, geoefendheid en uiterlijk voorkomen.

Vierdaagsevaantjes

Commandant Netherlands Maritime Forces commandeur Kees Boelema Robertus overhandigde het vaantje aan een samengesteld detachement van de Sea Based Support Group. Volgens het juryrapport was de groep een "waar fysiek plaatje voor de marine".

Van de 24 deelnemers haalden er 22 de eindstreep. Het marinedetachement liep tijdens het defilé ook als eerste Defensievertegenwoordiging over de Via Gladiola.

De wow-factor

Voor de 3e achtereenvolgende keer won 11 Bevoorradingscompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade het landmachtvaantje. Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachen generaal-majoor Martin Wijnen reikte het uit. Het detachement won vanwege "de wow-factor", aldus Wijnen.

Het was de 8e keer dat de eenheid won. Van de 34 gestarte deelnemers waarmee werd gestart haalden er 31 de eindstreep.

Verzorgde indruk

Het detachement van Vliegbasis Woensdrecht prolongeerde de titel. Net als vorig jaar kreeg dit het Vierdaagsevaantje. Dit jaar werd het uitgereikt door Commandant luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt. Alle 21 leden brachten de Vierdaagse tot een goed eind. Volgens Luyt stak het detachement met kop en schouders boven de andere uit door de verzorgde indruk die het uitstraalde. Bovendien zongen ze veel en hadden veel interactie met het publiek.

De militairen die de Vierdaagse 'overwonnen' ontvingen op de militaire rustplaats Charlemagne het Vierdaagsekruisje. Daarna stelden zij zich op voor het traditionele defilé over de Sint Annastraat.

Luchtmachtsergeant 1 Arnoud Bello: “ Het was de 7e keer dat ik hem liep ondanks mijn blessure. Met een Amerikaan en een Nederlander hebben wij elkaar erdoorheen gesleept. Je moet elkaar ondersteunen. Je pept elkaar op. “

Militairen halen in Mali de eindstreep op de 'Via GAOdiola'.

Mali

Vanochtend is in Mali ook de Vierdaagse van Gao afgerond. Bij een temperatuur van 'slechts' 24 graden Celsius werden de laatste meters op de 'Via GAOdiola' afgelegd. Onder de lopers bevond zich contingentscommandant kolonel John van Veenhuizen. Had hij in Nijmegen kunnen zijn, dan liep hij voor de 20e keer mee. De deelnemers in Gao kregen een handdoek.

De 100e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is bijna achter de rug; op naar de 101e.

Datum: vrijdag 22 juli 2016, 14:44
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Cuijk, Gelderland, Groesbeek, Mali, Nijmegen, Noord-Brabant, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry