Golf zomerwarmte rolt volgende week over Nederland

15/07
2016
Het beeld van de zomer is tot nu toe weinig stabiel geweest (landelijk droge dagen komen bijna niet voor), maar voor wat de temperatuur betreft, zitten er wel schommelingen in. Langere koele perioden komen voor, maar af en toe dringt ook een golf met zomerwarmte binnen. En vooral de eerste dagen van de nieuwe week lijkt dat opnieuw te gaan gebeuren, net als ook in Nijmegen tienduizenden wandelaars aan de 100ste Vierdaagse beginnen.

Vandaag is het de beurt aan een rug van hogedruk om ons land vanuit het westen te passeren. De rug maakt een einde aan het buiige weer van de laatste dagen. Toch wordt het opnieuw geen landelijk droge dag. De afgelopen nacht vielen in het noordoosten namelijk nog steeds kortdurende buien die bij Jannes Wiersema in Roodeschool nog bijna 2 millimeter in regenmeter brachten, in het zuidwesten kwam vanochtend een gebiedje met wat lichte regen over.

Vandaag zien we verder een afwisseling van wolken en zon met in het oosten vanmiddag nog kans op een lokale bui. De droge perioden lijken echter te overheersen. E r waait een meest matige westelijke wind en het wordt vanmiddag tussen 19 graden in het noorden en lokaal 22 graden in het zuiden van het land. Ook vanavond en de komende nacht profiteren we eerst nog van de rug, later in de nacht neemt in het westen de bewolking toe, op nadering van een warmtefront.

Lokale bui
Morgen start de dag dan ook bewolkt met lokaal een beetje regen of motregen, al stellen de hoeveelheden maar weinig voor. Later op de dag kan in het oosten een lokale bui ontstaan. Het zal niet alleen grijs zijn, regionaal breekt ook de zon wel even door. De zuidwestelijke wind is matig en de temperaturen komen duidelijk hoger uit dan vandaag, het wordt 20 tot 23 graden. Daarbij voelt het ook een tuk warmer aan door de flink toegenomen luchtvochtigheid.

Zondag dringt vanuit het noorden een koufront het land binnen. In de ochtend al kan in het noorden wat buiige regen vallen, later op de dag lijkt die zone zich wat in zuidwaartse richting te verplaatsen. In de middag is in het oosten zelfs een onweersbui niet helemaal uitgesloten. In vergelijking met een dag eerder lijkt wel de zon zich iets vaker te laten zien, al is het zeker gen zonnige dag. Een zwakke tot matige zuidwestelijke wind voert lucht aan waarin de temperaturen uiteenlopen van 19 of 20 graden in het noorden tot 22 of 23 graden op veel plaatsen in het zuiden van het land.

Nieuw hogedrukgebied
Begin volgende week komt vanuit het zuidwesten een nieuw hogedrukgebied dichterbij. Maandag al brengt dit een duidelijke weersverbetering. De wolken maken meer en meer plaats voor de zon en het lijkt op de meeste plaatsen droog te blijven. Alleen in het oosten van het land zou heel lokaal nog een bui kunnen vallen. De wind is nog steeds westelijk en de temperaturen hebben een duidelijke noord-zuid verdeling. In het noorden wordt het 20 graden, in het zuiden 24 of 25 graden.

Start 4Daagse
Dinsdag, tijdens de start van de 4Daagse in Nijmegen, ligt het hogedrukgebied precies boven Nederland. We maken eindelijk weer eens kans op een landelijk droge dag. Er wordt veel zon verwacht, vooral in het midden en noorden komt af en toe ook nog bewolking voor. De wind is vrijwel afwezig en de temperaturen lopen flink op: het wordt tussen 23 en lokaal 27 graden.

Woensdag tropisch?
Woensdag, de tweede en voor veel wandelaars zwaarste dag van de 4Daagse staat vooralsnog als de warmste dag uit deze serie in de verwachting. Bij opnieuw veel zon kunnen de temperaturen die dag op veel plaatsen tot tussen 24 en 28 graden stijgen. Daarbij waait er een niet al te sterke zuidoostelijke wind. Later in de middag en in de avond komt vanuit het zuidwesten een lagedrukgebied dichterbij. Vanaf dat moment nemen de onweerskansen toe. Het is nog te vroeg iom nu al aan te geven hoe dat precies gaat. Niet alleen liggen timingsverschillen op de loer, de verschillende rekenmodellen zijn het ook nog niet eens over hoe warm het woensdag precies wordt. Het Amerikaanse GFS- en het Engelse Euro4-model laten het woensdag bij voorbeeld nog een stuk warmer worden met temperaturen die hier en daar tot boven 30 graden kunnen stijgen. Voor wat de luchtvochtigheid betreft, lijkt het in de ochtend nog wel mee te vallen en dat is goed nieuws voor de deelnemers aan de 4Daagse. In de middag wordt het geleidelijk wel wat benauwder.

Na woensdag koeler
Waar de computermodellen het wel over eens lijken te zijn, is dat het in de tweede helft van de komende week opnieuw koeler en wisselvalliger wordt. En zo kabbelt de zomer een beetje door, richting het einde van de julimaand. Tot nu toe is juli een vrij koele en tamelijk wisselvallige maand geweest. Met het zomerse weer van begin volgende week zal het gemiddelde wat stijgen en dichtbij normaal uitkomen. Van het weer in de periode daarna hangt af, hoe de maand zal eindigen.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 15 juli 2016, 11:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Nijmegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry