Warmte in aantocht!

16/07
2016
Warmte in aantocht! Tijdens het begin van de vierdaagse wordt het puffen en zweten... Er komt een golf van warmte naar Nederland, waardoor de temperaturen begin volgende week hoog oplopen. De eerste twee dagen van de vierdaagse verlopen het warmst, met in regio Nijmegen temperaturen rond 30 graden en veel zon.

Met dit weekend nog veel bewolking, lijkt de zomer nog niet echt aanwezig in Nederland. Toch gaat dat er al heel snel van komen. Vanaf maandag wordt het warmer, zonniger en droog. Er stroomt dan warmere lucht binnen, waardoor de temperaturen vliegensvlug de zomerse tot tropische waarden gaan opzoeken.

Hogedrukweer
Een hogedrukgebied ligt nu nog met zijn kern ongeveer boven Bretagne. De kern van dat hogedrukgebied kruipt de komende dagen richting Nederland. Wanneer het pal boven ons land is beland, in de nacht naar dinsdag, draait de wind naar het oosten. Zo wordt er droge en nog warmere lucht op transport gezet richting Nederland.

Zomerse start van de week
Maandag zijn er al flinke zonnige perioden. Die dag waait er nog een westelijk briesje dat ervoor zorgt er nog enig vocht vanaf zee wordt aangevoerd. Zo kunnen er stapelwolken ontstaan, die vooral in het binnenland de zon nog af en toe dwars kunnen zitten. Het blijft wel overal droog. Door de westelijke wind is het op het strand nog niet bijzonder warm met zo’n 20 graden op de eilanden en 23 graden aan de westkust. Landinwaarts wordt het wel al zomers met 25 tot 27 graden.

Bijna tropische start vierdaagse?
De eerste dag van de vierdaagse wordt echter met een oostelijke wind overal warme lucht aangevoerd. Voor de vroege beginners start de dinsdag met temperaturen rond 13 graden, maar het wordt al snel warmer. In regio Nijmegen wordt het dinsdagmiddag zelfs bijna 30 graden. Daarbij is het stralend zonnig, er zal amper sprake zijn van een wolkje aan de lucht. Met een zonkracht 7 is verbranding ook nog een reëel risico om rekening mee te houden

Onweer
Overigens is het voor de vakantiegangers aan zee prachtig toeven. Het wordt ook daar zo’n 27 of 28 graden. Die temperaturen houden we vast op woensdag, er komt dan zelfs nog iets bovenop. Toch zit er voor de woensdag een addertje onder het gras. Tegen tijd zijn er regen- en onweersbuien in aantocht die de warmte willen verdrijven. Wanneer ze precies arriveren is nog niet geheel duidelijk. Afhankelijk van die timing is het woensdag nog stralend zonnig en tropisch warm met meer dan 30 graden. Het zou in de omgeving van Nijmegen dan zelfs 33 graden kunnen worden. Mochten de onweersbuien iets eerder op de dag komen, dan zal dat voor wat meer bewolking zorgen en een fractie lagere temperaturen. Het staat echter vast dat de woensdag broeierig warm zal verlopen, met een hoge luchtvochtigheid en fikse warmte.

De dagen erna is de warmte een beetje verdreven. Het wordt op de laatste twee dagen van de vierdaagse waarschijnlijk rond 23 graden met stapelwolken, zon en af en toe een bui.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 16 juli 2016, 15:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Nijmegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry