De zomertrend tot en met de eerste augustusweek

23/07
2016
De zomer van 2016 gedraagt zich tot nu toe grillig. We gaan eens kijken naar de weersverwachting voor de laatste juliweek en de trend voor de eerste week van augustus.

Juli

De eerste drie weken van juli zitten er op. Tot dusver verloopt de maand behoorlijk zomers, met vooral de afgelopen week voldoende droge perioden en (vrij) veel zonneschijn. En laten we de hittepiek van woensdag niet vergeten, al was dat voor sommige mensen opeens weer te veel van het goede. De maandtemperatuur, over dag en nacht, schommelt tot nu toe rondom het langjarig gemiddelde. De meeste zonuren waren, en zijn, weer voor de kustregio's weggelegd. Op het officiële weerstation De Kooy, Den Helder, zijn tot en met 22 juli bijna 203 uren julizon geregistreerd en dat is al meer zonneschijn dan normaal voor de hele maand, want de normale hoeveelheid zonneschijn in juli bedraagt te Den Helder 172 uren. De regionale verschillen in de neerslaghoeveelheden zijn tot nu toe groot, niet ongewoon voor juli. In het oosten van Zuid-Beveland in Zeeland is deze maand tot dusver slechts 6 millimeter neerslag gemeten, terwijl er in het diepe binnenland lokaties zijn met al 75 tot 80 millimeter ofwel 75-80 liter/vierkante meter. Natste regio is het uiterste zuiden van de Achterhoek, omgeving Netterden, aan de grens met Duitsland: 82 mm. Tot zover de gegevens van het KNMI.

Laatste week van juli: wat wisselvallig
De laatste week van juli lijkt licht wisselvallig te verlopen met opnieuw voldoende droge perioden en zonneschijn. Daarbij levert de temperatuur uiteindelijk wat in, maar het blijft warm. Op de weerkaarten van dit weekend en begin volgende week zien we telkens een uitloper van een hogedrukgebied boven onze omgeving, maar in de hoge luchtlagen is de stroming zuidwestelijk met aanvoer van (licht) onstabiele lucht aan de rand van een lagedrukgebied dat zijn zenuwcentrum nabij IJsland heeft. De warmte aan de grond leidt tot vorming van wat verspreide buien met de mogelijkheid van onweer. Ook zijn windstoten tot circa 70 km/u en hagel niet uitgesloten.

De nieuwste computerberekeningen, die van afgelopen nacht, komen dan ook met af en toe een regen- of onweersbui. De grootste kans hierop in het oosten en zuidoosten van het land, en vooral in de (na)middag en begin avond. Het geheel oogt nog altijd niet stabiel. Dit geldt niet alleen voor dit weekend, maar ook voor de eerste dagen van komende week. In de pluim voor De Bilt bijvoorbeeld zien we regenkansen tot 60%, alleen woensdag lager, rond 25%. Al bij al zullen er ook veel plaatsen zijn waar het droog blijft!

Het blijft dus warm, 's middags wordt het moeiteloos 21 tot 25 graden, morgen reiken de maximumtemperaturen iets hoger, tot rond 28 graden in het oosten. De nachtelijke minimumtemperaturen gaan iets omlaag, van een graad of 17 komende nacht naar rond 14 graden rond het midden van de komende week.

Trend voor eerste week van augustus...
Tot slot kijken we naar de trend van de eerste week van augustus, tot zaterdag 6 augustus. De kans op erg warme/hete dagen in deze periode is klein, in de temperatuurpluim voor De Bilt zien we zowel voor eind juli als de eerste week van augustus piekwaarden tot rond 29 graden, maar het gemiddelde van alle berekeningen is duidelijk minder warm. De temperaturen lijken uiteindelijk iets onder normaal uit te gaan komen, met vanaf zaterdag 30 juli maximumtemperaturen rond 21 graden. Over het algemeen wordt dan een westelijke tot zuidwestelijke stroming berekend, waarbij af en toe Atlantische storingen kunnen passeren. Ruimte voor hoge luchtdruk is er nauwelijks...Wel jammer, want daarmee is de kans op een stabiel, droog (zomers) weertype klein. En voor de periode vanaf vrijdag 29 juli wordt de kans op (stevige) buien groter. Tegelijkertijd is er nog steeds voldoende ruimte voor de zon; de kans op een half bewolkt weerbeeld ligt tussen 25 en 80%. Overigens oogt de pluim voor Den Helder iets droger en wat zonniger. Deze pluim hebben we bij dit verhaal gezet.

Kortom, zicht op een stabiele droge, hoogzomerse periode landelijk bezien is er nog steeds niet. De zomer van 2016 is én blijft grillig, met genoeg 'leuke' perioden om van te genieten. In de weerlijn 0900-9725 hoor je onder optie 6 onze nieuwste verwachting tot 4 weken vooruit. Deze wordt iedere vrijdagmiddag geüpdate.

Bron: MeteoGroup.

Datum: zaterdag 23 juli 2016, 15:27
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Den Helder, Duitsland, IJsland, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry