Drukte op de Stille Oceaan

24/07
2016
Voor wat betreft het orkaanseizoen op de Stille Oceaan is deze tot nu toe bijzonder verlopen. De eerste orkaan van het jaar ontstond al in de winter, begin januari, dus ruim buiten het seizoen, en daarna was het een hele lange tijd erg rustig. Officieel start het orkaanseizoen op de Stille Oceaan halverwege mei en loopt door tot eind november, maar zowel in mei als in juni bleven orkanen en tropische stormen er uit. Dit is scherp contrast met de huidige julimaand, waarin er inmiddels een record hoog aantal van 7 stormen (3 orkanen en 4 tropische stormen) tot ontwikkeling kwamen.

Hoewel het dit jaar lastig zou zijn om een verwachting te maken van het aantal tropische stormen en orkanen (stormen die altijd een naam krijgen), in verband met de laatste restanten van El Niño en het nu langzame overgang naar een La Nina, waagden diverse weerinstituten zich er toch aan. Alleen al kijkend naar het ontstaan van orkaan Pali (categorie 2 op de schaal van Saffir Simpson) midden in de winter zou het een lastige klus zijn, maar in mei maakten de weerinstituten (waaronder NOAA en het Mexicaanse SMN) hun verwachtingen bekend en deze bleken aardig overeen te komen. Tussen 13 en 20 genaamde stormen zouden er ontstaan, 6 tot 11 orkanen en 3 tot 6 Major Hurricanes, ofwel orkanen in de zwaarste categorie.

Bijzondere start van het seizoen
Na orkaan Pali bleef het met de afzwakkende El Niño, en dus dalende zeewatertemperaturen in die omgeving, enkele maanden rustig. Halverwege mei ging het orkaanseizoen in aan de oostelijke kant van de Stille Oceaan en 1 juni ook in de centrale delen. Er gebeurde nog steeds niets. Sinds 2011 was het niet meer voorgekomen dat het in de meimaand tot geen enkele genaamde storm was gekomen. Ook in de gehele maand juni bleven genaamde stormen er echter uit en dat was zelfs sinds 2007 niet meer voorgekomen. Er ontstond begin juni wel een tropische depressie, maar deze ontwikkelde zich niet door tot een tropische storm of zelfs orkaan, dus kreeg geen naam. Een bijzondere start van het seizoen dus en niet geheel conform verwachting.

Record voor juli
En net als de voorgaande maanden verloopt ook de julimaand vervolgens bijzonder. Echter om een andere reden en wel dat er inmiddels een record hoog aantal genaamde stormen zijn ontstaan in de maand juli, vergelijkbaar met de jaren 2015 en 1985. Als eerste ontstond begin juli tropische storm Agatha, op de voet gevolgd door categorie 4 orkaan Blas. In diezelfde periode kwam ook orkaan Celia tot ontwikkeling en deze categorie 2 orkaan hield tot 16 juli stand. En momenteel hebben we nog te maken met orkaan Darby, tropische storm Frank en orkaan Georgette. En daar tussendoor zat nog de tropische storm Estelle, maar die hield slechts stand tot 22 juli en is nu dus van de weerkaarten verdwenen.

Darby boven Hawaii
Voor Hawaii gelden momenteel diverse waarschuwingen voor de passerende tropische storm Darby. Deze storm was eerder (boven de oostelijke Stille Oceaan) al uitgegroeid tot een categorie 3 orkaan, maar nam geleidelijk in kracht af en raast nu nog steeds door als tropische storm, met bijbehorende windsnelheden van 65 kilometer per uur en windstoten tot bijna 80 kilometer per uur. De storm trok afgelopen uren over het grootste eiland van Hawaii (ook Hawaii genaamd) en ligt momenteel net iets ten zuiden van de archipel.

Frank en Georgette
Orkaan Georgette en tropische storm Frank bevinden zich beiden boven de oostelijke delen van de Stille Oceaan en blijven naar verwachting ook boven het open water. Ze vormen allebei dus geen gevaar voor de bewoonde gebieden. Tropische storm Frank gaat gepaard met windsnelheden van ruim 100 kilometer per uur en windstoten tot 120 kilometer per uur, en Georgette is momenteel een orkaan in de eerste categorie met windsnelheden tegen 140 kilometer per uur en windstoten van 164 km/uur. Naar verwachting zwakken beide stormen na vandaag geleidelijk af, waarna ze eind van de maand overgaan in een reguliere tropische depressie.

Bronnen: MeteoGroup, MeteoEarth, NOAA, Tropical Storm Risk.

Datum: zondag 24 juli 2016, 15:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry