Heet en nat weer in Europa

26/07
2016
In de zomervakantie trekken veel mensen eropuit. Sommige voor een vakantie in eigen land, maar de Nederlandse zomer kan erg wisselvallig zijn. Maar ook buiten Nederland is het niet altijd goed vakantieweer. Op sommige plekken is het wisselvallig en op andere plekken ziedend heet. En van dat laatste is ook niet iedereen een liefhebber.

Dat het in Nederland wisselvallig kan zijn, blijkt op dit moment wel. Oké, vandaag is het een prima zomerdag met op de meeste plaatsen droog weer en niet al te hoge temperaturen. Maar in de afgelopen dagen was een stuk warmer, benauwder en bovendien viel lokaal een stevige zomerbui. In de komende dagen neemt de buiigheid echter toe. Ook wordt het bewolkter en nog iets minder warm.

Zinderend warm tot heet
Vanzelfsprekend vinden we de hoogste temperaturen van Europa rondom de Middellandse Zee. Spanje en Turkije gaan aan kop met in delen van beide landen deze week dagelijks temperaturen van 40 graden of meer. Dit gebeurt in Spanje in de binnenlanden, in Turkije aan de westkust en in het zuidoosten. Hierbij is het ook iedere dag zonnig en droog weer.

Ook op de meeste andere plaatsen rondom de Middellandse Zee schijnt de zon volop. Alleen in Italië en op de Balkan kan nu en dan een bui vallen. Verder wordt het in al deze regio’s dus iets minder heet dan in Spanje en Turkije het geval is.

Nat in Duitsland en de Alpen
Uitermate wisselvallig was het de afgelopen dagen in het zuiden en oosten van Duitsland. Maar ook in de Alpen zijn geregeld regen- en onweersbuien gevallen. In de afgelopen dagen is er vrijwel dagelijks op enkele plekken wel 50 tot 60 en lokaal meer dan 70 millimeter gevallen. Gisterochtend registreerde het Duitse weerstation Hohenpeissenberg in een uur tijd zelfs 53 millimeter.

Al deze nattigheid ontstaat door een storing die door een gebrek aan stroming hoger in de atmosfeer vrijwel stil ligt. Voor de buien die dagelijks rondom die storing ontstaan, heeft dit hetzelfde gevolg. Door het gebrek aan wind op grotere hoogte in de lucht, verplaatsen deze zich nauwelijks. Hierdoor regenen de buien als complete wolkbreuk op één plek helemaal leeg. Dit verklaart ook de grote verschillen in neerslagsommen. Op sommige plekken is immers niet meer dan een paar millimeter gevallen.

Wisselvalligheid
Ook vandaag en morgen blijft het nog wisselvallig in deze gebieden. Van donderdag tot en met zaterdag wordt echter een tijdelijke weersverbetering verwacht. Maar vanaf komende zondag lijkt het opnieuw wisselvallig te worden met geregeld regen- en onweersbuien.

Die wisselvalligheid met geregeld (onweers)buien zien we ook terug in Scandinavië. Hierbij liggen de temperaturen op de meeste plaatsen rond 20 graden. Alleen in delen van Finland is het vaak wat warmer. Dat was de afgelopen dagen ook elders in Scandinavië het geval met op diverse plaatsen zomerse en lokaal zelfs tropische temperaturen. En dan zijn hitteonweders natuurlijk helemaal niet gek.

Bron & afbeeldingen: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 26 juli 2016, 15:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Finland, Spanje, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry