Vier Utrechtse wetenschappers krijgen subsidie om in buitenland onderzoek te doen

07/07
2016
De Utrechtse onderzoekers kunnen met hun beurs tot maximaal 24 maanden onderzoek doen in het buitenland. Deze ervaring is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv. De hoogte van de beurs is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

In totaal heeft NWO in deze ronde 22 Rubiconbeuzen toegekend. Deze jonge wetenschappers ontvangen de beurs vooral vanwege de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van hun wetenschappelijke werk en die van het gastinstituut.

De gehonoreerde voorstellen in Utrecht zijn de volgende:

Een licht werpen op DNA recombinatie

Dr. Michiel Boekhout, Universiteit Utrecht -> USA, New York, Sloan Kettering Institute for Cancer Research, Molecular Biology, 24 maanden

De onderzoeker gaat genen bestuderen die verantwoordelijk zijn voor knippen en herschikken van het DNA tijdens de voortplantingsdeling. Hiervoor worden tienduizenden gist sporen met een geautomatiseerde fluorescentie lichtmicroscoop bekeken en geanalyseerd om stukken DNA te volgen.

 

Lokale eiwitproductie in zenuwceluitlopers

Dr. Max Koppers, Universiteit Utrecht –> UK, University of Cambridge, Department of Physiology, Development and Neuroscience, 24 Maanden 

Uitlopers van zenuwcellen kunnen grote afstanden verwijderd liggen van hun cellichaam en desondanks onafhankelijk functioneren en reageren op signalen. De onderzoeker bestudeert hoe uitlopers snel en adequaat kunnen reageren op externe signalen door mechanismen van lokale eiwitproductie te onderzoeken.

 

From Overload to Overview: Learning Analytics to Aid Teachers

Dr. Anouschka van Leeuwen, Universiteit Utrecht -> Duitsland, Rühr-Universität Bochum, Educational Psychology, 18 maanden

Docenten hebben niet de middelen om samenwerkende groepen leerlingen uitgebreid te volgen en feedback te geven. Drie manieren om docenten hierbij middels learning analytics te ondersteunen, worden vergeleken op veranderingen in docentgedrag, studentpercepties van docentbegeleiding, en uitkomsten van de samenwerking.

 

Shoot the messenger in leukemia

Dr. Stephin Vervoort, UMC Utrecht -> Australië, Peter MacCallum Cancer Centre, Cancer Immunology Department, 24 maanden

Leukemic cancers misuse the cell’s transcriptional messenger factory which boosts the wrong signals and turns on bad genes. The researcher will investigate how this transcriptional addiction can be targeted therapeutically thus turning the cancer’s strength into a weakness.

Datum: donderdag 7 juli 2016, 17:29
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Duitsland, New York, Utrecht, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry