Maakt die Google/Oracle-uitspraak de GPL krachteloos?

06/06
2016
Je kunt je mooie GPL vaarwel kussen, las ik bij Ars Technica vorige week. Die Google/Oracle uitspraak die een API fair use verklaarde, gaat namelijk de GPL en consorten onderuit schoffelen. Oké, het was de advocaat van Oracle die dat schreef, maar er zit een argumentatie bij. Dus laten we die eens nader bekijken.

In het kort is het een typisch “de wereld stort in want ik kreeg ongelijk”-verhaal dat te reduceren is tot deze quote:

While we don’t know what ultimately swayed the jury, Google’s narrative boiled down to this: because the Java APIs have been open, any use of them was justified and all licensing restrictions should be disregarded. In other words, if you offer your software on an open and free basis, any use is fair use.

Volgens mij slaat advocate Hurst hier de plank stevig mis, want er is nogal een verschil tussen een API hergebruiken met je eigen code en het hergebruiken van code. En dát is waar de GPL voor geschreven is: copypasten van code, of het linken/combineren van die code in je eigen software. Bij dergelijke handelingen heb ik weinig twijfel dat sprake is van een auteursrechtelijk relevante handeling.

Inderdaad, als iemand een GPL header file of API zou hebben en jij zou een eigen implementatie daarvan schrijven, dan zou je waarschijnlijk in Amerika onder fair use daarmee vrij lopen zodat de GPL niet op jou van toepassing zou zijn. Maar is dat vervelend? Volgens mij is dat een behoorlijk uitzonderlijke situatie en zeker niet de normale wijze van hergebruiken van iemands GPL werk.

Dus nee, hier wordt uit de nek gekletst.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: maandag 6 juni 2016, 08:15
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Indonesië, Java

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry