Amerikaanse rechtbank: Gebruik van Java API in Android is fair use

01/06
2016
Na twee weken was de jury er snel uit: wat Google deed met de Java API in Android is een “fair use” onder het Amerikaans auteursrecht, derhalve worden geen rechten van Java-eigenaar Oracle geschonden. Dat las ik bij Ars Technica. Google en Oracle liggen al een paar jaar in de clinch over de vraag of (kort gezegd) Google een herimplementatie van Java-functionaliteit mag doen als ze daarbij de API-definities overtypt uit de specificaties van Oracle. Oracle vond van niet en eiste diverse miljarden schadevergoeding.

In 2014 werd nog bepaald dat Android wél inbreuk maakte op de rechten van Oracle. De aangeboden code en de structuur, volgorde en organisatie van de api-packages zijn creatieve keuzes die de resulterende api een auteursrechtelijk beschermd werk maken. Daarom schendt Google met Android het auteursrecht van Oracle door namen, headers en functiedeclaraties over te nemen.

Althans, in principe. Dit is immers recht: er is altijd een uitzondering mogelijk. Omdat Google ongelijk had gekregen op het punt van de auteursrechten (zij hadden gezegd dat er geen auteursrecht zit op een API) was de rechtbank niet toegekomen aan de vervolgvraag of een wettelijke uitzondering op het auteursrecht zou gelden. Dat moest dus alsnog worden bepaald, en bij deze: fair use.

Fair use is een open norm in het Amerikaans auteursrecht. Alles kan fair zijn als je maar kunt uitleggen waarom. Er zijn dan vier factoren:

Het doel en karakter van het gebruik, inclusief de vraag of het gebruik commercieel is of educatief en non-profit;
De aard van het beschermde werk;
De omvang en de scope van het overgenomen deel in verhouding tot het beschermde werk als geheel; en
Het effect van het gebruik op de potentiële markt voor of waarde van het beschermde werk.

Helaas komt dat in dit vonnis niet heel goed uit de verf. Het was een jury-oordeel en die komen niet verder dan “inderdaad, dit is fair.” De jury-instructies geven mij de indruk dat het vooral zal zijn gegaan om de aard van het werk: als Google een eigen herimplementatie mocht doen van de functies, dan móet ze wel de API overtypen anders is haar werk volslagen onbruikbaar. Maar het is nog even afwachten hoe een en ander in vonnis wordt gegoten. En natuurlijk gaat Oracle in hoger beroep.

In Europa ligt het anders. In de SAS-zaak werd bepaald dat de functionaliteit, de programmeertaal en de bijbehorende bestandsformaten geen deel van de beschermde code zijn, maar meer achterliggende ideeën of uitgangspunten waarmee je die code maakt.

… neither the functionality of a computer program nor the programming language and the format of data files used in a computer program in order to exploit certain of its functions constitute a form of expression of that program and, as such, are not protected by copyright in computer programs for the purposes of that directive.

We hebben nu dus twee systemen: in Amerika zit er auteursrecht op een API máár is hergebruik daarvan fair use, en bij ons zit er geen auteursrecht op een API dus leef je uit, qua hergebruik.

Is Java op Android eigenlijk nog wel belangrijk? Ik zie nooit meer Java-applicaties op dat platform.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: woensdag 1 juni 2016, 08:10
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Indonesië, Java

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry